Lesöpörték a kormány eredeti terrortörvény-tervezetét

Lesöpörték a kormány eredeti terrortörvény-tervezetét

Egyetértettek a pártok a pénteki egyeztetésen, hogy szükséges az alaptörvény módosítása a terrorellenes intézkedések keretében – jelentette ki a megbeszélés után tartott budapesti sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter. Simicskó István sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az MSZP nem vett részt a megbeszélésen.

A tárcavezető azt mondta, egyelőre arról van vita, hogy a terrorveszélyhelyzet új különleges jogrendi elemként kerüljön be az alaptörvénybe, vagy valamelyik meglévő különleges jogrendi elemet egészítsék ki.

A résztvevő pártok megállapodtak, hogy folytatják a tárgyalásokat. Simicskó István szeretné, ha április végére olyan szöveget tudnának benyújtani az Országgyűlésnek, amely megkapja a kétharmados támogatást.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik parlamenti képviselője, szóvivője bizakodásra okot adó egyeztetésről beszélt. Elmondta ugyanakkor, hogy pártja nem enged a kormány azon „túlhatalmi törekvéseinek”, amelyek nem a magyar emberek biztonságát, hanem pártpolitikai célokat szolgálnak. Mirkóczi szerint a honvédelmi miniszter és a kormánypárti képviselők is kompromisszumot mutattak az ellenzéki kifogásokra.

Csak jogdogmatikai nézeteltérések maradtak

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint is konszenzus alakult ki abban, hogy alkotmánymódosításra van szükség a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban, a kérdés rendezésében pedig már csak jogdogmatikai nézeteltérések maradtak. A kormánypárti politikus előremutatónak nevezte az egyeztetést, és elmondta, a távol maradt MSZP kivételével valamennyi párt egyetértett abban, hogy a párizsihoz és a brüsszelihez hasonló terror veszélyének elhárítása olyan azonnali beavatkozásokat igényel, amelyek alapvető jogok korlátozásával járnak, és erre kizárólag különleges jogrendben van lehetőség.

Aláhúzta, csak olyan megoldást tartanak elfogadhatónak, amely a magyar emberek biztonsága mellett garantálja az alapvető emberi jogok érvényesülését, az alkotmányos rendet, a demokráciát és a szabadságot.

Szándék van a megegyezésre

Az LMP közlése szerint lekerült a tárgyalóasztalról a kormány eredeti tervezete a terrorveszélyhelyzetről, mivel az ellenzék kijelentette, nem lesz partner abban, hogy a miniszterelnök és a kormány „bemondásra azt csináljon, amit akar”. Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta, a kormányoldal szándékot mutatott a megegyezésre úgy, hogy „mindenféle biankó csekkek nélkül” módosítsák az alaptörvényt.

Kiemelte, az LMP elsősorban azt szeretné, ha „nem babrálnának” a terrorfenyegetettség fogalmával, hanem azt a büntető törvénykönyvben (Btk.) szereplő megfogalmazásokhoz kötnék.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »