Lesöpörték a jelentést, titkolják, miért vásárolt luxusingatlanokat a jegybank

A Jobbik MNB felügyelő bizottságba delegált tagjának, a jegybank ingatlanvásárlásairól készített jelentése kényelmetlen lehetett.

“Nem ért váraltanul, fel voltam rá készülve, de sajnos a döntés miatt – a jelentés továbbra sem nyilvános. Pedig ebbennincsenek intimitások, személyes ügyek, hanem szakmai kérdésekről, elvekről van szó”

– mondta telefonos érdeklődésünkre Nyikos László.

Megerősítette: itt nem a jogszerűségről van elsősorban szó, hanem a közpénz felhasználásának módjáról, céljáról, hogy teljesülnek-e a gazdaságosság, a célszerűség, az ésszerűség szempontjai, vagy esetleg sérülnek.

Eközben a bizottság elfogadta – mint kiderült, Nyikos ezt viszont nem szavazta meg – a műkincs- és zongoravásárlásokról szóló jelentést, melyet Szényi Gábor, a KDNP delegáltja jegyzett. Számos aggúlyom volt a jelentésben foglaltak kapcsán – mondta.

Mint ismert, a Jobbik delegáltja jó ideje foglalkozik az MNB – fogalmazzunk úgy, érdekes, vagy kreatív – ingatlanvásárlási gyakorlatával. Nyikos szerint méltatlan és visszás, hogy offshore hátterű cégtől vásárolt 17 milliárdos ingatlant a nemzeti bank.

A szakember szerint az MNB túl drágán vette meg a belvárosi irodaházat (ráadásul euróért és lakottan), de jogilag nem támadható, szabályos volt az ügylet minden részlete, a történetben mégis sok a képtelenség”.

A jegybanki ingatlanvételek – megállapítása szerint – formálisan szabályosak voltak ugyan, de jogilag nem történhettek volna meg. Hiszen a jegybanktörvény nem mond semmit a hatalmas, milliárdos forrásokat mozgató úgynevezett társadalmi felelősségvállalási stratégiáról, ilyesmire utalás sincs a törvényben. Közpénz pedig csak arra költhető, amire a törvény felhatalmazást ad – mondta.

Akit részletesebben is érdekel a jegybank ingatlanszerzési gyakorlata, itt bővebben olvashat róla.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »