Lerohanta a katalán kormány épületét a spanyol csendőrség

Lerohanta a katalán kormány épületét a spanyol csendőrség

BARCELONA. Több olyan kormányzati hivatalba is behatoltak, ahol az október elsejére tervezett függetlenségi népszavazást készítik elõ.

A nap folyamán a csendõrök kilenc kormányzati hivatalban tartottak házkutatást, egyebek mellett a gazdasági, a munkaügy, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságokon, amelyek helyi szinten a minisztériumoknak felelnek meg. Az intézkedés során tucatnyi embert õrizetbe vettek, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos fõtitkárát.  

A hatóság a spanyol kormány és az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minõsített, felfüggesztett referendummal kapcsolatos dokumentumokat keres. Elõzõ éjjel már nagy mennyiségû ilyen iratot – nagy részük vélhetõen szavazólap – találtak a rendõrök.

Több kormányzati épület elõtt tüntetõk jelentek meg, tiltakozva a razzia ellen.

A katalán elnökhelyettes, Oriol Junqueras a TV3 katalán televíziónak azt mondta: ami történik, túlmegy minden demokratikus garancián, és sérti az állampolgárok alapvetõ jogait. "Nem fogjuk engedni" – jelentette ki.

Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze.

A spanyol csendõrség napok óta végez házkutatásokat a felfüggesztett népszavazással összefüggésben, vasárnap 1,3 millió katalán szórólapot, plakátot és tájékoztató brosúrát foglaltak le.

Folytatódnak az utcai tiltakozások Barcelonában a spanyol hatósági intézkedések miatt

Hírdetés

A katalán legfelsõbb bíróság belvárosi épületénél sajtójelentések szerint mintegy kétezren gyûltek össze a "Szavazunk" és "Függetlenség" szavakat skandálva.

A tiltakozók között megjelentek a katalán parlament függetlenségpárti politikusai, többen fel is szólaltak a megmozduláson. Carme Forcadell, a helyi parlament elnöke felszólította az egybegyûlteket, hogy ezt a mozgósítást tartsák fenn október 1-ig, "a jövõért és a demokráciáért", de békés módon.

A spanyol csendõrség székháza elõtt sajtóbecslések szerint mintegy 150-en vonultak fel spanyol zászlókkal, akik viszont a hatóság támogatását kívánták kifejezni. "Ne szavazzatok!", "Spanyolok vagyunk, katalánok vagyunk" – állt a transzparenseiken.

A csendõrök szerdán további, több mint 9 millió szavazólapot foglaltak le, amelyeket a népszavazásra készítettek elõ, ahogy azokat a leveleket is, amelyekben a szavazókörök kisorsolt tagjait értesítették volna arról, hogy pontosan mikor és hol kell megjelenniük október 1-én.

A katalán kormány továbbra is elkötelezett a referendum megrendezése mellett, de hogy a lebonyolítást miként képzeli el, arról egyelõre nem nyilatkozott.

Madridban a spanyol törvényhozás katalán pártjainak képviselõi, a Baszk Nacionalista Párt, a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség képviselõi közös sajtótájékoztatón ítélték el a hatósági akciókat Katalóniában, és követelték az õrizetbe vett személyek szabadon bocsátását.

A nap folyamán a 14 õrizetbe vett tisztviselõ közül hetet már elengedtek a csendõrök.

A spanyol alkotmánybíróság délutáni ülésén újabb döntést hozott a függetlenségi népszavazás meghiúsítása érdekében: 48 órát adott a referendum megrendezéséért felelõs úgynevezett választási szindikátusnak, hogy feloszlassa magát, ha nem teszi, naponta 12 ezer euró büntetést kell fizetnie a testület hét tagjának.

A jogászokból, politológusokból álló szindikátus tagjait a katalán függetlenségi pártok választották ki a feladatra.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »