Lengyelországnak kedvezőtlen lenne egy francia-német irányítású Európa

Amennyiben az Egyesült Királyság távozna az Európai Unióból, valószínűleg a francia-német kettős venné át Európa irányítását, ez pedig olyan irányt jelentene, amely kedvezőtlen lenne Lengyelországnak – jelentette ki csütörtökön Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

Waszczykowskit a brit EU-népszavazás lehetséges következményeiről kérdezték a RadioWnet konzervatív varsói rádió reggeli adásában.

A miniszter megerősítette a korábban már kifejtett véleményét, miszerint az esetleges kilépés (Brexit) hátrányos következményekkel járna Európára nézve, és káoszt okozna az EU-ban. Rámutatott: létre kellene hozni egy nagy és erős EU-tagország kilépésének forgatókönyvét, ezt ráadásul a jövőre esedékes brit EU-elnökség alatt kellene kidolgozni.

A brit gazdaság súlyánál és az Egyesült Királyságnak a transzatlanti kapcsolatokban betöltött szerepénél fogva a Brexit kihatna Európa gazdasági és politikai helyzetére is – fejtette ki Waszczykowski.

Hozzátette, nem mellőzhető szempont, hogy megváltoznának az EU-n belüli erőviszonyok is.

“Amennyiben az Egyesült Királyság távozna az Európai Unióból, valószínűleg a francia-német kettős irányítaná Európát, ez pedig olyan irányt jelentene, amely kedvezőtlen lenne Lengyelországnak” – szögezte le a lengyel diplomácia vezetője.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:A NATO-főtitkár is a Brexit ellenOsztrák védelmi miniszter: A Brexit gyengítené az unió biztonságpolitikájátSoros: meredeken gyengülne a font Brexit eseténRovatok: KülföldTelepülés: LengyelországCímkék: Brexit, Lengyelország, Nagy-Britannia, brit EU-népszavazás, Európai Unió, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »