Lengyelország továbbra is elutasítja a kötelező betelepítési kvótarendszert: "Vagy megreformáljuk az EU-t vagy össze fog omlani"

Az Európai Uniónak a nemzetállamok erősítésével kell megújítania magát, "vagy megreformáljuk az EU-t vagy össze fog omlani" – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke több európai lapnak adott vasárnapi interjújában.

A nemzetállam az egyetlen intézmény, amely garantálni tudja a demokráciát, a szabadságot és kulturális sokszínűséget. Európa kulturális egyesülése viszont veszélyes folyamat, mert az degradációt jelent – vélekedett a lengyel politikus.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök által kezdeményezett kvótareferendum eredménytelen volt, Kaczynski így felelt: “Nem gondolom, hogy Orbán veszített, bár egy 50 százalék feletti részvételi arány jobb lett volna”.

A lengyel politikus rávilágított: Brüsszelből a menekültválság kezelésére tett lengyel javaslatokra “keserű meglepetés” volt a válasz: “Udvariasság Ankara felé és brutális szóhasználat Varsóval szemben”.

Lengyelország már több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be

Lengyelország továbbra is elutasítja a kötelező betelepítési kvótarendszert. Kaczynski szerint ugyanakkor az EU és Németország is gyakran elfelejti, hogy Lengyelország már több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be.

Hozzáfűzte: ha valaki egy országba jön és ott is kíván élni, annak tiszteletben kell tartania a helyi törvényeket. Néhány európai állam, amely menekülteket fogadott be, elfeledkezett ezekről a szabályokról, és így konfliktusok keletkeztek. Egy további probléma a muszlim migránsok agresszivitása, amely különösen nők felé nyilvánul meg – vélekedett a PiS elnöke.

"Érezzük a nyomást, de nem engedünk"

“Érezzük a nyomást, de nem engedünk” – szögezte le Kaczynski arra az újságírói kérdésre felelve, miszerint Nyugat-Európa azzal vádolja Magyarországot és Lengyelországot, hogy kevés szolidaritást mutatnak a menekültkérdésben. A lengyel kormánypárt vezetője szerint a menekültválság kialakulása Angela Merkel német kancellár véletlenszerű döntéseire vezethető vissza. Egy másik ok, hogy meghívta a menekülteket Európába az uniós partnerei előzetes megkérdezése nélkül abban a meggyőződésében állhat, hogy a német gazdaság profitálni fog ebből, ez azonban téves – fogalmazott Kaczynski.

Merkel így akarta kiszorítani uniós riválisát?

Ezen kívül Kaczynski azt is lehetségesnek tartja, hogy Németország ki akarta szorítani uniós riválisát, Nagy-Britanniát az EU-ból azzal, hogy politikájával félelmet keltett a migránsokkal szemben, ezzel erősítve a Brexit-tábort.

Az interjú a vezető európai napilapok szövetsége (Lena) nevű együttműködés keretében készült a belga Le Soir, a francia Le Figaro, a német Die Welt, az olasz La Repubblica, a spanyol El País, valamint a La Tribune de Geneve és a Der Tagesanzeiger című svájci lapok részvételével.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »