Lengyelország nem enged a keleti migránsnyomásnak

Lengyelország nem enged a keleti migránsnyomásnak

MTI nyomán

Új bevándorlási útvonalat keresnek az Európába igyekvő muzulmán migránsok, de Lengyelország nem enged a keleti határán jelentkező bevándorlási nyomásnak – közölte szerdán Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter, reagálva ezzel egy, a Lengyelországba bejutni próbáló csecsen csoport követelményeire.

A lengyel média kedden számolt be arról, hogy a fehérorosz-lengyel határnál, a Terespol határátkelő közelében tábort vert egy, körülbelül 200 fős csoport, és tagjai követelik, hogy beengedjék őket Lengyelországba. Szerda reggelre a csoport eltűnt. A fehéroroszországi sajtójelentések alapján a varsói sajtó azt írta, hogy csecsen nemzetiségű orosz állampolgárok a tagjai.

A lengyel határőrség szóvivője, Agnieszka Goliat, kedden úgy nyilatkozott:

nem lehet tudni, hogy a Fehéroroszország területén tartózkodó csoportban pontosan hányan vannak, és valóban csecsenek-e, a lengyel hatóságok ugyanis nem látták személyazonosító dokumentumaikat.

Sajtóforrások szerint a tüntetők többsége korábban menedékjogi kérelmet nyújtott be, a lengyel hatóságok azonban úgy ítélték meg, hogy nem teljesítik a beengedéshez szükséges feltételeket.

“Lengyelország azon az állásponton van, hogy Csecsenföldön nincs háború. Amikor ez zajlott, befogadtuk a menekülteket”

– kommentálta a helyzetet Blaszczak szerda reggel a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióban.

Blaszczak elmondta:

nem engedi meg, hogy Lengyelországot terrorveszély fenyegesse.

Korábban a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: a lengyel kormány “nem enged azok nyomásának, akik migrációs válságot akarnak előidézni” Lengyelországban, számukra a lengyel keleti határ – mely az Európai Unió határa is egyben – átjárhatatlan marad.

Sajtóbeszámolók szerint a fehérorosz-lengyel határnál az utóbbi hónapokban időnként tábort ver a Lengyelországba beutazni akaró csecsenek egy-egy nagyobb csoportja.

Lengyel biztonsági szakértők szerint a migránsok egy része a Kaukázus térségében zajló konfliktusok elől menekül, vannak köztük azonban olyanok is, akik a dzsihadistákkal vannak kapcsolatban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »