Lengyel nagykövet: fontos emlékeztetni a fiatalokat 1956-ra

Fontos emlékeztetni a fiatalokat az 1956-os júniusi lengyelországi és októberi magyarországi eseményekre, mert azok az emberek, akik részt vettek bennük, lassan távoznak az élők világából – mondta Lengyelország magyarországi nagykövete hétfőn a győri Kormányhivatalban, ahol megnyílt a Szétlőtt városok – Poznan, Budapest 1956 című felújított kiállítás.

Roman Kowalski emlékeztetett arra, hogy február 26-án a lengyel szejm, valamint a szenátus és a magyar Országgyűlés a magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot, az 1956-os júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar szabadságharc hatvanadik évfordulójának emléket állítva.

Hangsúlyozta: a 2011-ben Poznanban bemutatott kiállítás felújított változata a lengyelek és a magyarok sorsközösségét, a két nép kommunista időszak alatti közös múltját idézi fel, 32 tablót bemutatva, magyar, lengyel és angol nyelven.

A Magyarországon már több városban bemutatott kiállítás felújított változatát a jövőben oktatási intézményekbe szeretnék elvinni, hogy a történelemórák alatt többet mutathassanak a fiataloknak a hatvan évvel ezelőtti eseményekből. Az anyagot így a jövőben Budapesten, Székesfehérváron és Szegeden is bemutatják – mondta a nagykövet.

Rózsavölgyi László, a győri önkormányzat kulturális, oktatási és sportbizottságának elnöke elmondta, hogy ”1956 júniusában Lengyelországban olyan szél fújt, amelynek a zúgása Magyarországon is érződött. A munkástüntetés nagyban hozzájárult a magyarországi események kibontakozásához”.

Felidézte, hogy a két nép közötti ezeréves barátság jegyében az októberi szabadságharc hírére vért, gyógyszereket és élelmiszer-adományokat küldtek Lengyelországból.

Kollár János, a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte, hogy a megyeszékhely 2008 novembere óta testvérvárosa Poznannak, és tíz évvel ezelőtt, 2006. március 24-én Győrben avatta fel a két akkori köztársasági elnök, Lech Kaczynski és Sólyom László a lengyel-magyar barátságot kifejező mészkőszobrot, a két, egymásba fonódó tölgyfát a Bem téren.

A győri kezdeményezést egy évvel később a magyar és a lengyel parlament is felkarolta, és március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánította.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »