Lengyel államfő: mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért

A brit népszavazás eredménye arra inti az uniós vezetőket, hogy meg kell őrizni az Európai Unió egységét és összetartozását, és mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért – jelentette ki pénteki krakkói sajtóértekezletén Andrzej Duda lengyel államfő.

“Teljességgel tiszteletben kell tartani a brit társadalom akaratát” – hangsúlyozta Andrzej Duda.

Kiemelte ugyanakkor azt is: az uniós vezetőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy elkerüljék a dominóhatást, “nehogy további országok társadalmai kinyilvánítsák, ők sem akarnak az európai közösség tagjai lenni”.

Választ kell adni arra a kérdésre, hogy miért döntöttek a britek az EU-ból való távozásról – folytatta a lengyel elnök. “Nem úgy van-e, hogy az EU túl sokat kényszerít rá a hozzá tartozó tagállamokra, az emberek nem úgy éreznek-e, hogy sok ügyről Brüsszelben önkényes módon döntenek, anélkül, hogy ezt a társadalommal megkonzultálnák” – tette fel a kérdést.

Hangsúlyozta: az Egyesült Királyság történelmi okoknál fogva is mindig Lengyelország stratégiai partnere volt, és az is marad, és a lengyel vezetés továbbá is törekedni fog a minél szorosabb gazdasági, politikai és katonai együttműködésre. A brit szigeteken élő mintegy 850 ezer lengyel helyzetét illetően Lengyelország további tárgyalásokat folytat a brit kormánnyal – helyezte kilátásba a lengyel államfő.

Rovatok: KülföldTelepülés: LengyelországCímkék: Andrzej Duda, Lengyelország, Brexit, Európai Unió, népszavazás, brit EU-népszavazás, külföld, Nagy-BritanniaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »