Lemondott az osztrák kancellár

Lemondott az osztrák kancellár

Lemondott összes tisztségéről az osztrák kancellár. Werner Faymann egyúttal kancellári tisztségéből és a Szociáldemokrata Párt éléről is távozik.

“Az országnak és a pártnak is olyan vezetőre van szüksége, aki erős támogatottsággal bír” – indokolta távozását Faymann az osztrák közszolgálati rádióban is bejátszott nyilatkozatában. A politikus az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) hétfőn délután megrendezendő, előre meghirdetett országos elnökségi ülése előtt néhány órával jelentette be lemondását. Az elnökségi ülést a Faymann személyét és az általa követett irányvonalat ért, párton belüli bírálatok hatására hívták össze.

Fayman megköszönte mindenkinek, aki bizalmat szavazott rá, de az országnak most olyan szövetségi kancellárra van szüksége, aki mögött ott az egész ország. A kormánynak erős újrakezdés kell. Az utódját már hétfőn megnevezhetik, akinek Feyman már most minden jót kívánt. „Sok forog kockán, Ausztria sorsa”, mondta Faymann, aki hálás volt azért, hogy Ausztriát a múltban szolgálhatta.

A párt május elsejei, bécsi gyűlésén már lemondásra buzdították Faymannt az elnökválasztás első fordulójában elszenvedett kínos vereség miatt, a tömeg kifütyülte és lehurrogta a kancellárt. Faymann ekkor még azt mondta, esze ágában sincs lemondani.

A hagyományosan kormánypártnak számító Osztrák Néppárt (ÖVP) és Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) az utóbbi időben sokat veszített népszerűségéből. Jelenleg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Ausztria legerősebb politikai tömörülése, támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint stabilan 30 százalék fölött van. (MTI, hvg.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »