Lemondott az olasz gazdaságfejlesztési miniszter

Bejelentette lemondását csütörtökön Federica Guidi olasz gazdaságfejlesztési miniszter, miután férje ellen befolyással való üzérkedés miatt vizsgálatot indítottak az olasz hatóságok.

Guidi férje, a kőolajiparban érdekelt üzletember, Gianluca Gemelli ellen a dél-olaszországi Potenza megye ügyésze indított eljárást, mivel azt gyanítja, hogy Gemelli a gazdaságfejlesztési miniszterhez fűződő kapcsolatát kihasználva előnyökhöz juttatta a francia Total olajcéget Olaszországban. Szolgálataiért cserébe a Total együttműködést ígért az üzletember cégével.

Az eset részben telefonbeszélgetések lehallgatása során pattant ki, másrészt amiatt, mert a hatóságok vizsgálatot indítottak a dél-olaszországi Basilicata tartományban egy veszélyes hulladék kereskedelmét érintő ügyben.

Csütörtökön az Eni olasz kőolajipari vállalat közölte, felfüggesztette a Val d’Agri kőolajmező kitermelését, mivel több munkatársát – az olasz sajtó információi szerint hat személyt – őrizetbe vették a hatóságok a Gemellivel kapcsolatos vizsgálatban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »