Lemondott Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök

Nem indul újra a török kormányt adó Igazság és Fejlődés Pártja vezetéséért Ahmet Davutoğlu, így azonban a párt alapszabálya értelmében miniszterelnöki pozíciójáról is le kell mondania. Davutoğlu az elnökké választott Davutoğlu Recep Tayyip Erdoğant váltotta miniszterelnökként, most kettejük konfliktusa vezethetett a lemondáshoz.

Nem indul újra a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vezetéséért Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök a párt május 22-re kitűzött rendkívüli kongresszusán – közölték török tisztségviselők csütörtökön, miután Davutoğlu egyeztetett a párt Központi Végrehajtó Bizottságával. Az AKP alapszabályának értelmében Davutoğlu miniszterelnök sem lehet, ha nem ő a párt elnöke.

Ahmet Davutoğlu 2014 óta vezette a pártot és látta el a kormányfői tisztséget, miután Recep Tayyip Erdoğan addigi miniszterelnököt államfővé választották. A török sajtó forrásai szerint Davutoğlu lemondása mögött a két politikus ellentéte áll: a leköszönő miniszterelnök több dologban nem értett egyet Erdoğannal. Nem támogatta például, hogy a török alkotmány mdosításával elnöki rendszert vezessenek be az országban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »