Lemondott a Vajdasági Rádió és Televízió fő- és felelős szerkesztője

Lemondott a Vajdasági Rádió és Televízió fő- és felelős szerkesztője

(A Média rovatból átvett hír)

A Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) igazgatóbizottsága arról tájékoztatott, hogy elfogadták Marjana Jović lemondását az egyes csatorna fő- és felelős szerkesztői tisztségéről.

Az igazgatóbizottság közleményében az áll, hogy Nada Kalkant jelölték az egyes csatorna megbízott fő- és felelős szerkesztői posztjára, aki egyébként okleveles politológus és évek óta a médiaházban dolgozik mint újságíró és szerkesztő.

Az igazgatóbizottság kiírta a pályázatot a tisztség betöltésére.

„Az igazgatóbizottság tajgai megköszönték Marjana Jovićnak eddigi munkáját, és további sikereket kívántak neki”, áll a közleményben.

Öt újságíró egyesület is felszólította ma a nemzetközi szervezeteket, hogy mondjanak véleményt a Vajdasági Rádió és Televízióban történt újabb lemondás kapcsán, amely szerintük a hatalom politikai nyomásgyakorlásának következménye.

A közleményt a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS), a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV), a Független Elektronikus Médiumok Társulása (ANEM), az Online Médiumok Társulása (AOM) és a helyi médiumokat tömörítő Lokal pres írta alá.

Az egyesületek arra szólítják fel a nemzetközi és a kormányon kívüli szervezeteket, hogy emeljék fel szavukat az ellen a „politikai erőszak” ellen, amit a hatalom alkalmaz az RTV-vel, annak szerkesztőivel és újságíróival szemben. Az egyesületek úgy értékelik, hogy ami jelenleg ebben a médiaházban történik, ellentmond a közszolgálatiság fogalmának és Szerbia kormányának igazi arcát mutatja meg.

„Slobodan Arežina programigazgató leváltása, és azt követően Srđan Mihajlović vezérigazgató lemondása egyértelműen politikai nyomás hatására történt, tegnap pedig az RTV tájékoztató műsoraink hét szerkesztőjét váltották le, valamint elfogadták Marjana Jovićnak a televízió egyes csatornája fő- és felelős szerkesztői posztjáról történő lemondását”, írják az egyesületek közös közleményükben.

Az RTV szerkesztői és újságírói a nyilvánossághoz fordultak, és nyílt levélben adtak hangot aggodalmuknak, miszerint a tisztázatlan körülmények között történő kádercsere lerombolhatja a televízió nehezen felépített hírnevét és a polgárok közszolgálati médiába vetett bizalmát.

A nyílt levelet a Vajdasági Rádió és Televízió 40 újságírója és szerkesztője írta alá, s azt hangsúlyozták, hogy továbbra is a politikai nyomásgyakorlás nélkül szeretnének dolgozni.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »