Lemondott a Bihar megyei rendőrfőkapitány

Lemondott a Bihar megyei rendőrfőkapitány

Lemondott tisztségéről Liviu Popa Bihar megyei rendőrfőkapitány, aki az elmúlt napokban két ügyben is az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) „célkeresztjébe” került. 

liviu-popa-41026000-465x390_b

Popát szerdán kihallgatásra hívta az ügyészség abban a korrupciógyanús ügyben, melyben a belényesi, kerpenyédi és vasaskőfalvi rendőrkapitány is érintett. A vizsgálat tárgya egyelőre nem nyilvános, az ügyészségi források szerint azonban a DNA azt gyanítja, hogy Popa tudott arról, hogy az említett települések rendőrparancsnokai védelmi pénzt kaptak üzletemberektől különböző szívességekért cserében.

A DNA annak kapcsán is vizsgálatot indított Liviu Popa ellen, hogy a volt rendőrfőkapitány szeptember 5-én Brassó körgyűrűjén balesetet okozott Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnökének BMW márkájú személygépkocsijával. A baleset során – amely egy teherautó előzésekor következett be – egy személy megsérült, ezért Popa ellen gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indult eljárás.

Liviu Popa lemondása már csak azért sem meglepő, mivel Dragoş Tudorache belügyminiszter szerdán a Ziare.com hírportálnak úgy fogalmazott, összeegyeztethetetlen a megyei rendőrfőkapitány tisztségével, hogy politikusok személygépkocsijával furikázzon, majd hozzátette, a szaktárca mindenképp intézkedni fog az ügyben.

Liviu Popa már 2005 és 2009 között is vezette a Bihar megyei rendőr-főkapitányságot, ezt követően 2010-ig a belügyi tárca korrupcióellenes igazgatóságának (DGA) élére nevezték ki. 2010-ben előléptették országos rendőrfőkapitánnyá, két évvel később azonban visszatért a Bihar megyei rendőrség élére.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »