Leminősítették Törökországot

Ahol eközben újabb 900 rendőrtisztet, 6 500 tisztviselőt, és 262 katonai ügyészt és bírát függesztettek fel állásából.

Leminősítette szerdán Törökország eddig sem befektetési ajánlású államadós-besorolását a Standard & Poor’s, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a múlt heti katonai puccskísérlet politikai következményei kikezdik a beruházási környezetet, aminek negatív növekedési és tőkebeáramlási hatásai is lesznek.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy Törökország hosszú és rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségeinek osztályzatát az eddigi “BB plusz/B”-ről “BB/B”-re, a helyi valutában kibocsátott török államadósság besorolását pedig “BBB mínusz/A-3”-ról “BB plusz/B”-re rontotta. A cég az új osztályzatokon is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
   
Egy napon belül ez a második negatív hitelminősítői lépés Törökországgal szemben: a Moody’s Investors Service előző nap leminősítési felülvizsgálat alá vette Törökország “Baa3” szintű – még épphogy befektetési ajánlású – adósbesorolását.

Felfüggesztettek 900 rendőrt, vádat emeltek 99 tábornok ellen

Kilencszáz rendőrtisztet függesztettek fel állásából a török fővárosban, Ankarában., ezen felül – mint  két török tisztségviselő közölte –  az ország mintegy háromszázhatvan tábornokából hivatalosan is vád alá helyeztek kilencvenkilencet, amiért a gyanú szerint részt vettek a hatalomátvételi kísérletben.
    
További tizennégy tábornokot  változatlanul őrizetben tartanak a hatóságok.

Több ezer tisztviselő repülhet a következő

 Törökországban folytatódnak a múlt pénteki puccskísérletet követően kezdődött tisztogatások: szerdán az oktatási minisztérium további mintegy 6 500 munkatársát, valamint 262 katonai ügyészt és bírát függesztettek fel állásából.

Egy nappal korábban az oktatási tárca 15 200 dolgozója kapott hasonló értesítést, és a minisztérium bevonta magánintézményeknél alkalmazott 21 ezer tanár engedélyét is.
    
A hatalomátvételi kísérletet követően összesen mintegy 60 000 katonát, rendőrt, bírát, köztisztviselőt és tanárt függesztettek fel, vettek őrizetbe vagy kezdtek ellenük hatósági vizsgálatot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »