Lemaradt a legújabb aranyunkról? Itt megtalál mindent

Hosszú Katinka a nyitónapi, 400 méter vegyesen elért aranyérme után 100 méter háton is első lett a riói olimpia harmadik, hétfői versenynapján. Rajta kívül még a cselgáncsozó Ungvári Miklós és a légpuskás Sidi Péter végzett pontszerző helyen, mindketten ötödikek lettek.

Rio: melyik magyar mikor látható?

Hosszú a második legjobb idővel került a 100 méteres hátúszás fináléjába, ahol féltávnál még hatodik volt, ám remek hajrában megszerezte a magyar küldöttség harmadik aranyérmét kedd hajnalban. Katinka a célba érkezés utáni nyilatkozatában elmondta, még nem fogta fel újabb győzelmét, szerinte az elsőtől a nyolcadig helyig bármelyik helyezés benne volt a döntőben. Végül elsőként csapott a célba, Rióban pedig ő az első, aki két aranyéremmel büszkélkedhet.

Később 200 méter vegyesen Hosszú a második idővel került a fináléba, míg Jakabos Zsuzsanna tizedikként zárt.

Hosszúval kapcsolatos, hogy több amerikai sajtóorgánum is burkoltan kétségbe vonta, hogy tisztán, tiltott szerek használata nélkül szerzett világcsúccsal aranyat Rióban. Erre Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője közölte: az elmúlt 13 hónapban 39 alkalommal tesztelték a doppingellenőrök az úszót, és ezen kívül a nemzetközi szövetség (FINA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is többször ellenőriztette Hosszút.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői közleménye szerint Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke hivatalos levélben utasította vissza a Hosszú Katinkával szembeni vádaskodásokat több amerikai médiumnál.

A férfi 200 méter pillangón Kenderesi Tamás a legjobb, Cseh László pedig harmadik idővel került fináléba – a 19-szeres olimpiai bajnok amerikai Michael Phelps volt összesítésben a második, Kenderesi az előfutamban és a középdöntőben – egyéni csúccsal – is az amerikai legenda előtt végzett! A női 200 méteren gyorson Késely Ajna 25., Verrasztó Evelyn 28. lett.

Cselgáncsban a 73 kilogrammos Ungvári Miklós biztatóan kezdett, de végül a vigaszágon az ötödik helyen végzett. Az 57 kilogrammos hölgyeknél a szintén éremesélyes Karakas Hedvig hasonló forgatókönyv után hetedikként zárta az olimpiát. Itt olvashatja dzsúdósaink nyilatkozatát szereplésük után.

Légpuskában Sidi Péter pontszerző, de nem érmes helyen, ötödikként végzett a férfiak döntőjében. Rajta kívül volt még egy magyar induló, Péni István 13. helyen végzett. A kardozó Márton Anna nyolcaddöntőben búcsúzva tizedik lett.

Harcsa Zoltán a férfi 75 kilogrammos ökölvívómezőnyben győzelemmel mutatkozott be, a türkmén Arslanbek Achilovot múlta felül megosztott pontozással. A pénteki nyolcaddöntőben a kubai világbajnok, a súlycsoport első kiemeltje, Arslen Lopez vár rá.

A vitorlázók is megkezdték szereplésüket: a szörföző Cholnoky Sára három futam után 20., míg Gádorfalvi Áron 30., a férfi Laser Standard kategóriában Vadnai Benjámin két futamot követően 27., ugyanakkor Érdi Mária 24. helyen áll.

A férfi vízilabda-válogatott második csoportmérkőzésén is döntetlent játszott, a szerbek után ezúttal az ausztrálokkal osztozott a pontokon egy végletekig kiélezett, feszült mérkőzésen (9-9).

A házigazda brazilok megszerezték első aranyérmüket Rióban az 57 kilogrammos cselgáncsozó, Rafaela Silva révén, aki a negyeddöntőben Karakast győzte le.

Az ötkarikás játékok történetében először osztottak érmet női rögbiben: az aranyat az ausztrálok szerezték meg.

A hétfői nap sem múlt el botrány nélkül: a riói rendőrség szexuális zaklatás gyanújával letartóztatta Jonas Junias namíbiai ökölvívót, míg két személyt – Kevin James Mallont, a THG Sports brit jegyeladással foglalkozó cég egyik vezetőjét, valamint tolmácsát – őrizetbe vették illegális jegyeladás miatt. Ezen kívül a lengyelek Európa-bajnok súlyemelője, Tomasz Zielinski fennakadt a doppingvizsgálaton.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »