Lelőtték a fekete férfit, mikor igazolni akarta magát

Bár elvileg csak igazoltatni akarta a rendőr az autójában ülő fekete férfit, amikor ő elő szerette volna venni az iratait, mégis lőtt. Az áldozat belehalt sérüléseibe.

Nagy hullámokat váltott ki egy interneten terjedő videó, melyből az derült ki: a minnesotai rendőrök igazoltatni kívántak egy az autójában ülő fekete férfit, de mikor ő az irataiért nyúlt, lelőtték. A rendőrség elismerte: hatósági intézkedés közben lelőttek valakit, aki egy nővel és egy gyerekkel utazott együtt. Helyi értesülések szerint a 32 éves Philando Castile belehalt sérüléseibe.

Négyszer-ötször lőtt

A férfi családja a CBS Minnesota szerint elmondta: a férfi az őt igazoltató rendőrrel közölte, hogy engedéllyel tart lőfegyvert, majd a pénztárcájáért nyúlt. A szerda este terjedni kezdő Facebook Live-videó pedig a The Guardian szerint nagyon valószínű, hogy tényleg ugyanazt az esetet mutatja, amiről a rendőrség is beszámolt. A felvételen már az látható, ahogy a férfi véres felsővel ül egy autóban, miközben a vele lévő nő arról beszél, hogy a rendőrök lelőtték a barátját. A nő szerint a hatóságok a jogosítványt és a forgalmit kérték volna el, mire a férfi közölte, hogy a pénztárcájában vannak, és egyébként lőfegyvert is tart magánál, de rendelkezik engedéllyel. „A biztos erre felszólította, hogy ne mozduljon”, tette hozzá a nő, de amikor társa megmozdította a kezét, négyszer-ötször karon lőtték. Egy ponton hallani, ahogy a rendőr mondja: szólt, hogy ne nyúljon érte és vegye vissza a kezeit.

A fiam a J. J. Hill Montessori Iskolában dolgozott St. Paulban, és pénteken lett volna harminchárom éves – jelentette ki a WCCO-nak Valerie Castile. A nő szerint fia a Hennepin megyei kórházban halt meg éjjel tizenegy után.

Harminc éve nem volt ilyen szerinte

St Anthony ideiglenes rendőrfőnöke, Jon Mangseth sajtótájékoztatón számolt be az eseményről, ami azzal kezdődött, hogy egy az állományába tartozó rendőr közúti ellenőrzést tartott szerda este kilenc körül Falcon Heights-ben, St Paul külvárosában. Mangseth azonban nem tudott többet mondani arról, mi vezetett a lövéshez, szerencsére a nő és a gyerek nem sérült meg. A rendőr azóta fizetett szabadságon van, ahogy ez a hasonló esetekben megszokott – tette hozzá.

Az utóbbi harminc évben nem fordult elő, hogy hatósági személy lett volna érintett lövöldözésben – jelentette ki Mangseth, hozzátéve, hogy a történelemkönyvekben kellene keresni hasonló esetet.

Egy nappal korábban, kedd reggel a louisianai Baton Rouge-ban lőtt le egy rendőr egy férfit, amit követően ismét nagyobb tüntetéseket tartottak szerte az Egyesült Államokban, tiltakozva az egyre több fekete életét kioltó rendőri fellépések ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »