Leleplezték a török titkosszolgálat fegyvercsempészését, ezért letartóztatták őket

Leleplezték a török titkosszolgálat fegyvercsempészését, ezért letartóztatták őket

Letartóztattak két isztambuli újságírót, mert leplezték a török titkosszolgálat fegyvercsempészetét. 

Az Isztambuli rendőrség letartóztatta a Cumhuriyet lap főszerkesztőjét Can Dündartot és Erdem Gült a lap riporterét, mert kiszivárogattak egy videofelvételt, amin egy török rendőr felnyit egy ládát a határon, ami televan fegyverekkel és lőszerrel, majd lecsukja és tovább engedi a szállítmányt.

A két újságírót ráadásul terroristákkal való együttműködéssel vádolják, amiért akár 10 évet is kaphatnak. Az isztambuli rendőrség szerint akár kémkedés vádja is felmerülhet azért 20 év börtönbüntetésre is ítélhetik. Bizalmas dokumentumok nyilvánosságra hozatala vádjával pedig akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható Törökországban.

Nem Szíriában, hanem Törökországban van diktatúra

A letartóztatott főszerkesztő felesége szerint, a kormány puccsot hajtott végre a sajtó ellen. De bízik abban, hogy győz az igazság.

A Sol nevű török újság munkatársai kiálltak a letartóztatott kollégáik mellett. Az újságírók szerint ez egy újabb lépés volt a totális diktatúra szerint. A lap egyik munkatársa közölte, hogy Erdogan képmutatóan állítja be Assadot diktátornak, miközben ő csendben kiiktatja az ellenzéki sajtót.

Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette: “A teherautós riport szerzője kemény árat fog fizetni.”

Hírdetés

Tiltakozó tüntetés a Cumhuriyet újság isztambuli székhelye előtt

Tiltakozó tüntetés Isztambulban

Több ezer ember gyűlt össze a Cumhuriyet újság isztambuli székhelye elé, hogy tiltakozzanak a két újságíró letartóztatása ellen.

„Azért tüntetünk, hogy megvédjük a sajtószabadságot, az emberek információhoz való jogát, hogy megtudják kormányukról az igazságot”.- nyilatkozta a lap munkatársa.

„Ha az ország valamilyen fenyegetésnek vagy veszélynek van kitéve, arról az újságírónak jelentenie kell. „– mondta Erdem Gül, a Cumhuriyet ankarai irodájának vezetője az Euronews tudósítójának.

Az újságírók állításuk szerint csak a munkájukat végezték, és cáfolták, hogy hazájuk ellenségeit segítették volna. Épp ellenkezőleg azon dolgoztak, hogy lebuktassák a olaj és fegyver szállítmányokat az Iszlám Állam és Törökország között.

Orientalista.hu – Zenobia


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »