Lélekemelő animációs film készült Szigetvár ostromáról – mi akkor is tudtuk, hogyan kell fogadni Mohamed katonáit

Lélekemelő animációs film készült Szigetvár ostromáról – mi akkor is tudtuk, hogyan kell fogadni Mohamed katonáit

A Hyperion Kft. és a Történelmi Animációs Egyesület munkatársai elkészítettek egy animációs filmet, ami Szigetvár ostromát mutatja be – történelmi ismereteink alapján amennyire csak lehet, valósághűen. A filmet Szigetváron, az ostrom 450. évfordulójára rendezett ünnepségen mutatták be.

A Total War című stratégiai játék motorját használó csapat továbbfejlesztett animációs technikával dolgozik, amely már nem csak harci cselekmények bemutatására képes. A majdnem félórás kisfilmben részletesen mutatják be a kort, a történelmi hátteret, a várat, a korabeli harcmodorokat is.

A készítők szerint az új módszer továbbra is lehetőséget ad arra, hogy a filmekben berendezett világ történelmi számítógépes kalandjátékká váljék, amely az oktatásban hasznos eszköz lenne.

Nem ez az első alkalom, hogy a Történelmi Animációs Egyesület híres csatákat mutat be a Total War segítségével. Két éve a nándorfehérvári ostrom évfordulóján mutatták be a csatáról szóló filmet. Az egyesület első nagyobb videója 2011-ben a mohácsi csatát dolgozta fel (amely a szakma szerint egyébként nem volt szégyenletes vereség), a bemutatása óta eltelt időben több magyar történelmi eseményt is animációra vitt (például a muhi csatát).

A csapat vezetője, Baltavári Tamás korábban úgy nyilatkozott, hogy a csatarekonstrukciókból önálló sorozatot szeretnének készíteni a honfoglalástól 1848-ig. A csapat további tervei között szerepel Eger ostroma, és Buda 1686-os felszabadítása is – írja az Index.

Íme a hiánypótló alkotás (ha már igazi filmet csak holokausztról, cigányokról és buzikról szabad készítenünk a Fidesznek köszönhetően) – mutassuk meg gyermekeinknek, hadd lássák, hogy volt idő, amikor még hős volt a magyar!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »