Lélegzetelállító videón a Titanic süllyedése

Lélegzetelállító videón a Titanic süllyedése

Aligha akad olyan ember, aki ne ismerné a Titanic történetét. A világ egykori legnagyobb hajója 1912. április 12-én indult Southamptonból első – egyben utolsó – útjára. A New Yorkba tartó gőzös két nappal később, éjjel 23.40-kor az Atlanti-óceán északi részén nekiütközött egy jéghegynek. Egy valósidejű animációnak köszönhetően most újraélheti a katasztrófa pillanatait.

A videón a hajó jéghegynek ütközést közvetlenül megelőző másodpercektől kezdve a legutolsó pillanatokig végig lehet követni a Titanic süllyedését. A képernyő alján megjelenő információs buborékoknak köszönhetően megtudhatjuk, hogy az adott pillanatokban milyen kulcsfontosságú események zajlottak. A videó egészen pontosan 1912. április 14-én, 11:39 perctől indul, amikor a legénység egyik tagja megpillantotta a jéghegyet. A hajó éjfélkor teljesen leállt – ekkortájt rendelték el a mentőcsónakok előkészítését, valamint a legénység és az utasok felébresztését. A videó a zenekar útját is végigkíséri egészen az utolsó pillanatokig. A hajó 2 óra 40 perc alatt süllyedt le a 4 ezer méteres mélységbe. 2224 utas mellett a személyzet kétharmada sem élte túl a katasztrófát. 

A Titanic pusztulásához szerencsétlen körülmények sora vezetett. A hajó feltehetően  túl nagy sebességgel haladt, nem volt elég mentőcsónak a fedélzeten, és Edward J. Smith kapitány is elővigyázatlan volt. Az árbockosárban nem volt távcső, az SS Mesaba brit kereskedőhajó rádiósai pedig nem megfelelően adták át a később sorsdöntőnek számító figyelmeztetéseket a jéghegyről.

Az acéllemezekből álló hajótest széthullását egyes kutatások szerint a rosszul öntött kovácsoltvas szegecsek okozták. Egy négy évvel ezelőtti vizsgálat során kiderült, hogy a Titanic elején és hátsó ötödén lévő szegecsek nem a legjobb minőségű acélból készültek, és nem a legprofibb módon, kézzel illesztették be őket. Az olcsó szegecsek feje különösen érzékeny volt a különböző fizikai nyomásokra, és hamar eltörtek, ami a hajótest „kibomlását” eredményezhette. A tragédiához emellett a kedvezőtlen időjárási körülmények is hozzájárultak.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »