Lekéstek a tanulással a bukók

Lekéstek a tanulással a bukók

Nincs igény az augusztus 22–26-a között zajló pótérettségi előtti felkészítőkre, közölte a lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók többsége. Egyes oktatási szakemberek szerint a diákok már el is késtek a tanulással. Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő elmondta, tapasztalatai szerint igény sincs a diákok részéről a nyári felkészítőkre, másrészt nem is nagyon van értelme megszervezni ezeket, „hiszen akik a négy évet ellazsálták, már hiába abrakolnának a hegy alatt”.

roman irasbeli AB-3_b(képünk illusztráció)

Nincs igény az augusztus 22–26. között zajló pótérettségi előtti felkészítőkre – közölte a lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók többsége. Egyes oktatási szakemberek szerint a diákok már el is késtek a tanulással.

Az érettségin átmenőt szerzett végzősök számától függetlenül a Kovászna megyei tanintézetek többségében már nem tartanak felkészítőket a megmérettetésre, a napokban zajlanak ugyanis a tizenkettedikes diákok pótvizsgái, melyek után a tanárok általában kiveszik a pihenőszabadságot. Kiss Imre főtanfelügyelő lapunknak elmondta, tapasztalatai szerint igény sincs a diákok részéről a nyári felkészítőkre, másrészt nem is nagyon van értelme megszervezni ezeket, hiszen, akik a négy évet ellazsálták, már hiába „abrakolnának a hegy alatt”.

Nem használják ki a lehetőségeket

Kovászna megyében minden középiskolában saját stratégiát dolgoztak ki az érettségi vizsgára való felkészülésre, általában az utolsó két évben 11–12. osztályban év közben órarend szerint tartották a felkészítőket. Elsősorban románból és matematikából voltak pluszórák, de minden más érettségi tantárgyból biztosították a lehetőséget a diákoknak, hogy az órák után átbeszéljék a tételeket, rákérdezzenek azokra a dolgokra, amit nem értettek.

„A tapasztalat szerint általában azok a diákok használják ki ezeket a lehetőségeket, akik az órákra is lelkiismeretesen készülnek, és ők nagy valószínűséggel sikeresen érettségiztek. Akik a négy évet végiglustálkodták, nem jártak a felkészítőkre, valószínűleg most utolsó percben, a pótérettségi előtt néhány héttel sem tartanak igényt erre a segítségre. Év közben rengeteg lehetőség van a felkészülésre, azokat kellett volna maximálisan kihasználni” – összegzett a főtanfelügyelő.

Nem lehet kötelezni a tanárokat

Kiss Imre arra is rámutatott, hogy a felkészítőket szabadidejükben tartják a tanárok, és nem kapnak érte pluszjuttatást, így nem lehet őket kötelezni erre. Mint mondta, alig járt le az érettségi időszaka, ahol a pedagógusok felügyeltek, javítottak, most zajlanak a pótvizsgák, melyek után jön a pótérettségi, és valamikor a pihenőszabadságot is ki kell venniük a tanároknak, nem lehet ennél nagyobb erőfeszítést elvárni tőlük. „Lehet ujjal mutogatni a tanárokra a diákok kudarcaiért, de ez csak abban az esetben lenne jogos, ha a gyerekek minden lehetőséget maximálisan kihasználnak, és valóban igénylik ezeket a pluszórákat” – fogalmazott Kiss Imre.

Az általunk megkeresett szakgimnáziumok képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a következő időszakban nem tartanak felkészítőt. A sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola titkárságán elmondták, július elején még bejárhattak a diákok, és kérhették a tanáraik segítségét, de jelenleg ezek már a pótvizsgákkal foglalkoznak. Egy másik szaklíceum, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója, Szőke Annamária lapunknak arról számolt be, hogy az iskolából mindössze hárman iratkoztak be pótérettségire, és bár a pótvizsgák után növekedhet a számuk, akkor sem éri el a tízet, így nem tartanak felkészítőt számukra. Ebben az iskolában is év közben tartottak pótórákat a vizsga előtt álló végzősöknek.

Az iskolák által szervezett pótórákon kívül Kovászna megyében a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is szervezett érettségi felkészítőket, melyek eredményesnek bizonyultak. Ezeken 233 diák vett részt, ők a bemeneteli 4,85-ös átlageredményről 6,57-re javítottak az érettségin.

Segítenek, ha kérik

Bár az idei érettségin gyengén teljesítő csíki tanintézetek többségében a nyár folyamán is tartanak felkészítőket a pótérettségire, itt is akad olyan iskola, ahol nem látják értelmét a foglalkozásoknak.
Az óvások utáni eredmények szerint a csíkszeredai Kós Ká­roly Építőipari Szakközépiskola diákjainak 23,38 százaléka ment át az érettségin. Szén János igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy az iskola oktatói a nyári hónapokban is segítik a diákokat a pótérettségire való felkészülésben.

Kifejtette, egy tantestületi ülés keretében felkérte a tanárokat, tartsanak felkészítőket az augusztusi vizsgákra, azelőtt pedig egyeztessenek a végzősökkel, hogy mely tantárgyakból szükségesek a pluszórák. Legnagyobb arányban a román nyelv és irodalom írásbeli vizsgán buktak el az iskola végzősei, így főképp abból lesznek felzárkóztató foglalkozások, közölte az igazgató.

A csíkszeredai Székely Ká­roly Szakközépiskolában is szerveznek felkészítőket a pótérettségire, amennyiben igénylik azt az első szakaszban megbukott diákok. Egyelőre azonban még nem érkezett ilyen kérés, mondta Györffy Ildikó aligazgató. Hozzátette, ennek ellenére több tanár is jelezte, hogy segítené a sikertelenül érettségiző végzősöket. A tanintézetben 23,53 százalékos volt az átmenési arány.

A csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközpontban is tartanak felkészítőket, közölte Kajtár Csaba igazgató. Az itteni diákok is nagyrészt a román írásbelin buktak meg, abból szerveznek pótórákat. A tanintézetben 24 százalékos volt az átmenési arány.

„Kár erőltetni”

A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Iskolaközpontban nem szerveznek felkészítőket az augusztusi vizsgákra. „Érettségi előtt volt lehetőség, rengeteg pluszórát tartottunk, most már a tanárokra is ráfér egy kis szabadság” – jelentette ki kérdésünkre Vizi István iskolaigazgató. „Műszaki iskoláról lévén szó, amelyik diákunk haladni akart és tanult, annak sikerült az érettségije. Aki nem, azzal tehetünk bármit, úgysem lesz sikeres az érettségije. Ha a diák nem akarja, kár erőltetni” – fejtette ki véleményét Vizi. A csíkszentmártoni iskolában a fiatalok 35,29 százaléka írt átmenőt a nyári érettségin.

Tanfelügyelőségi felügyelet Biharban
Szigorúan ellenőrzi a Bihar megyei tanfelügyelőség azokat az iskolákat, melyek végzősei gyengén teljesítettek az idei érettségin. Alin Iuhas Novac főtanfelügyelő a Digi24 hírportálnak elmondta, hogy jövőre több inspekciót tartanak ezekben a tanintézetekben, és felkészítőket szerveznek a végzősök számára. Emellett rendszeresen szerveznek majd szülői értekezleteket, ahol tájékoztatást nyújtanak a diákok tanulmányi helyzetéről. A főtanfelügyelő azért látja szükségét a felkészítőknek, mivel a Bihar megyei iskolák a leggyengébben teljesítők között szerepeltek az idei érettségin, megyei szinten csupán az érettségizők 58,74 százaléka szerzett átmenőt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »