Lekapcsolták a szavazók Rubiobotot

Lekapcsolták a szavazók Rubiobotot

Marco Rubio tizenegy hónapos kampányt követően szállt ki, a Trump-ellenes erőket pedig egy közös cél élteti: minél több delegátust el kell csaklizni az éllovas populista ingatlanmágnás orra elől.

Amint arról beszámoltunk, Marco Rubio floridai szenátor saját államában sem tudta legyűrni Donald Trumpot. Olyannyira, hogy a második szuperkedden tartott floridai előválasztáson majdnem húsz százalékkal kapott ki a populista ingatlanmágnástól: Trump több mint egymillió szavazatot szerzett (45,8 százalék), míg Rubio „csak” 635 ezret (27 százalék) – írja 99 százalékos feldolgozottságnál a Real Clear Politics. Nem csoda, hogy a republikánus pártelit kedvence, a versenyből korábban kiszállt Jeb Bush egykori patronáltja, Marco Rubio feladta a harcot – annak ellenére, hogy több delegátust gyűjtött eddig, mint a saját államában, Ohióban első győzelmét behúzó John Kasich.

Helyi idő szerint kedd éjszakai beszédében Rubio csupán egyszer említette Donald Trump nevét: amikor gratulált az éllovasnak az újabb győzelemhez – írja a The Hill. Mindazonáltal több alkalommal is utalt rá, hogy a politikus veszélyt jelent az amerikai nemzetre. Szerinte az Egyesült Államokban „politikai vihar, politikai cunami” zajlik, az emberek pedig rendkívül dühösek és frusztráltak.

Nem az a droid, amit kerestek

Rubio kampánya tizenegy hónappal ezelőtt Miamiban indult, amikor „új amerikai évszázadot” hirdetett. A konzervatív média sokáig – Jeb Bushsal egyetemben – favorizálta, párhuzamot vontak közte és Barack Obama nyolc évvel ezelőtti felemelkedése között. Mindketten fiatal, első ciklusos szenátorként indultak az elnökjelöltségért jó retorikai készséggel, új politikai generáció tagjaiként lettek egyre ismertebbek. Rubio magát is a régi politikai klánok versenyzőivel – Hillary Clintonnal és Jeb Bushsal – szemben határozta meg.

Kampánya jól indult, Busht is kigolyózta – elcsaklizva támogatóit –, és a három legnépszerűbb jelölt közé verekedte magát Trump és Ted Cruz mögött. Ám nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, a Politico szerint azért, mert a kampánystáb túl magabiztos lett, és nem költött elég pénzt. Aztán elkezdett rosszabbul szerepelni: egy tévévitán például többször is elismételt egy betanult panelt, ami miatt elnevezték Rubiobotnak, és még honlapot is készítettek ez alkalomból, ahol folyamatosan ugyanazt ismételgeti.

Behúzott ugyan kisebb győzelmeket Minnesotában, Puerto Ricón és Washington DC-ben, ám olyankor nem állt mellé a szerencse, amikor igazán szüksége lett volna rá. Az előző szuperkedd (március 1.) előtt változtatott addigi stratégiáján, és az éllovas Trumpot ostorozta, ám nem teljesített kifejezetten jól sem akkor, sem a második szuperkedden. Florida volt az utolsó mentsvára, ám egykori mentora, majd ellenfele, Jeb Bush nem állt mellé, így elbukott Donald Trumppal szemben.

Oké, de mi lesz most?

A republikánusoknál háromfősre szűkült a mezőny. John Kasich az esélytelenek nyugalmával folytatja; Ted Cruz még hisz abban, hogy megállíthatja Donald Trumpot; míg az ingatlanmágnás egyre közelebb lépked a végső győzelemhez. Csakhogy nem egyszerűsíti a helyzetet, hogy a mostani szuperkedd republikánus szavazóinak 37 százaléka – azaz több mint egyharmada – meggondolná, hogy egy harmadik párti jelöltre szavazna, ha az elnökválasztás Hillary Clinton és Donald Trump között zajlana. Ez az NBC News Florida, Illinois, Missouri, Észak-Karolina és Ohio államban elvégzett exit polljaiból derül ki. 71 százalékuk azt mondta, hogy ha Trump lesz a jelölt, rá fog vagy valószínűleg rá fog szavazni, 27 százalékuk viszont biztosan nem – azaz a republikánusok elveszíthetik választóik negyedét, ha Trump nyeri az előválasztást. 57 százalék egyébként Clinton–Cruz csatát szeretne az elnökválasztáson – írja összefoglalójában a The Hill.

A republikánus pártelit kifogyott a vállalható jelöltekből – Kasich az lenne, de nagyon le van maradva, Ted Cruz pedig túl radikális és Tea Párthoz közeli – a Donald Trump elleni harcban. (Hogy lehetséges-e, illetve etikus-e megállítani Trumpot, azt itt vizsgáltuk meg szakértők segítségével.) A pártelit célja arra koncentrálni erőit, hogy Donald Trump minél kevesebb delegátust szerezzen, és a nyári konvencióig ne gyűjtse össze a jelöltséghez szükséges 1237 delegátust – mondta egy szakértő a Politicónak.

Delegátusok száma a második szuperkedd után
Create bar charts

Ebben az esetben egy versengő konvenciót tartana a párt, ahol senkinek nincs abszolút többsége, így akár el is lehetne venni az egyre biztosabbnak tűnő elnökjelöltséget Donald Trumptól – állítja a Mashable. „Kasich ohiói győzelmét követően egy versengő konvenció esélye nagyobb, mint bármikor. Máris megindult a harc azokért a delegátusokért, akik második és harmadik körben rád szavazhatnak” – mondta egy másik bennfentes a Politicónak. Trump egyébként szerdán előrevetítette: ha ilyen módszerhez nyúlnak a republikánusok, rossz dolgok fognak történni, akár zavargások is kitörhetnek. Nehezíti a helyzetet, hogy Cruz és Kasich megosztja a Trump-ellenes szavazótábort, így a nagy terv (amelynek van alapja, hiszen egyre több helyen lesz olyan előválasztás, ahol a győztes az összes delegátust megszerzi) akár el is bukhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »