Lekapcsolták a reptéren a férfit, aki több mint 200 kaméleont rejtegetett

Cseh vámosok őrizetbe vettek a prágai repülőtéren egy 25 éves külföldi férfit, aki 221 kaméleont és 15 gekkót akart becsempészni poggyászában Madagaszkárról – jelentette be hétfőn Sarka Miskovska vámhivatali szóvivő.

A ritka állatokat két dobozban és egy kicsiny természetes anyagból készült dobban, valamint egy táskában szállította. A poggyászban felnőtt és fiatal állatok is voltak. Szakértők szerint valamennyit a közelmúltban fogták be a vadonban.  

“A kiszáradt és stresszes állapotban lévő állatokat a hatóságok egy állatvédelmi központba szállították. Ellátásuk magas színvonala ellenére 20 kaméleon és valamennyi gekkó elpusztult. Néhány további állat szintén erre a sorsa jut a rossz szállítási körülmények és az őket érő stressz miatt” – közölte a cseh környezetvédelmi hatóság.

A férfit védett állatok bántalmazásával vádolták meg. Ha bűnösnek találják, három év börtön is kaphat. Szökés veszélye miatt őrizetét fenntartották.

Ezek ritka, őshonos állatok Madagaszkár szigetén, amelyekre nagy a kereslet a tenyésztők körében. Valamennyi fajt védett a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) által a cseh környezetvédelmi hatóság szerint.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »