Lejárt lemezzel szítja az indulatokat kormányunk

Magyar ország maradhasson Magyarország – a kormány, illetve kormánypárti politikusok legújabban ezzel a korábban már többször elhangzott mondattal próbálnak fellépni a migráció ellen. Tegnap a gyereknapi üzenetben és egy hősök napi beszédben is előkerült ez. Ásotthalomnál közben újabb tranzitzónát akar a kormány, viszont nem felezték meg Röszkénél és Tompánál a beengedhető migránsok számát, limit ugyanis eddig sem volt.

A szerbiai állításokkal ellentétben nem felezték meg a magyar–szerb határon lévő tranzitzónákban a befogadható napi migránsszámot, bár az áteresztés némileg valóban lassult. Ezt a migrációs helyzetet jól ismerő szakemberek mondták lapunknak. A múlt héten a Vecernje novosti című belgrádi napilapnak Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője azt mondta, az eddigi napi 60 migráns alig felét, mintegy 30 embert fogadnak csak a magyar–szerb határon lévő két tranzitzónában. Emiatt pedig ismét sok migráns várakozik a szerb oldalon – tette hozzá. A jelenleg Röszkénél és Tompánál lévő zónákban viszont egyáltalán nincs ilyen napi limit. A migránsok beáramlásának az szab korlátot, hogy a kapacitás 50-50 fő, azaz egy időben ennél többen nem lehetnek az állomásokon. Az utóbbi hetekben a két állomáson átlagosan napi 60-65 ember jutott át, most ennél valamivel kevesebb, mert a menedékkérők meghallgatása, illetve kikérdezése az eddiginél részletesebb lett. Felezésről viszont szó sincs.

Nem túl elegánsan nyílna az új tranzitzóna

A kormány egyébként a két említett település között, Ásotthalomnál akar nyitni egy harmadik tranzitzónát is, de a bejelentés előtt nem konzultáltak a település vezetőivel. Az ásotthalmi zóna kialakításáról Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt pénteken, de a település polgármestere, Toroczkai László is csak aznap délután szerzett tudomást erről. – Finoman szólva nem túl elegáns módszer, mondhatni jellemző a jelenlegi hatalomgyakorlásra. A határvédelemért folytatott munkánkat kitüntetés helyett tranzitzónával jutalmazná a kormány. Ez azért erős. Ahogy azonban jeleztem, egyelőre egyeztetünk, türelmet kérek mindenkitől, várjuk ki a végét – írta Toroczkai a legnépszerűbb közösségi oldalon. Az egyeztetéseken Ásotthalom vezetői valószínűleg azt akarják elérni, hogy a településtől távolabb, lakott területen kívül hozzák létre a zónát, ott, ahol nincsenek művelés alatt lévő területek sem.

A határzárat viszont egyelőre nem hosszabbítaná meg a kormány, legalábbis erről beszélt tegnap este az állami televízióban Bakondi György. – A jelenlegi migrációs helyzet nem indokolja, hogy Magyarország meghosszabbítsa déli határzárát a Romániával közös zöldhatára felé – mondta.

Lejárt lemez

Közben felmelegített és újragondolt kommunikációs szlogenekkel próbálkozik a kormány. A Kormány.hu oldalon gyermeknap alkalmából megjelent üzenetben olvasható, hogy „a gyermekeket tartjuk szem előtt akkor is, amikor minden eszközzel igyekszünk megvédeni Magyarországot az illegális bevándorlástól és a kényszerbetelepítéstől, mert szeretnénk, ha a gyermekek magyar országnak ismernék meg Magyarországot”. Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig a hősök napja alkalmából beszélt arról, hogy „magyar hőseink azért áldozták életüket, hogy Magyarország magyar ország maradhasson, ahol a magyar emberek akarata és érdeke a legelső”. (A házelnök beszédének részleteiről az 5. oldalon olvashatnak.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »