„Lejáratja Izlandot ez a bohózat”

„Lejáratja Izlandot ez a bohózat”

Szerda este ismét utcára vonulnak a félig-meddig lemondott miniszterelnökükkel szemben az izlandiak. A helyi Kjarninn Media lapunknak elmondta: a szervezők nem adják fel, addig rendeznek újabb megmozdulásokat, amíg a Panama-iratok nyomán kirobbant offshore-botrányban érintett Sigmundur Davíd Gunnlaugsson el nem hagyja hivatalát.

„Egyszerre dühösek és aggódnak az izlandiak. Felháborítja őket, hogy hazudtak nekik, és hogy az egész országot lejáratja az a bohózat, ami jelenleg zajlik. Félnek attól, hogy hosszú távon milyen hatása lesz mindennek Izland megítélésére” – mondta el lapunknak a Kjarninn Media főszerkesztő-helyettese, Thorunn Elísabet Baldvinsdottir.

Az izlandi újságíró szerint ugyan az offshore-botrányba keveredett miniszterelnök, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson 2013-as hatalomra lépésekor közkedvelt volt, az elmúlt években nagyot zuhant a népszerűsége. A közvélemény-kutatások szerint tavaly a választók 63 százaléka, míg a legfrissebb felmérések alapján már 81 százaléka érzi úgy, hogy végleg eljátszotta a kormányfő a bizalmukat.

A Gunnlaugsson-saga

A Panama-iratok nyomán vasárnap kirobbant nemzetközi offshore-botrányban a felesége révén érintett az izlandi miniszterelnök. A nő egy offshore cégen keresztül egymillió dollárnál is nagyobb összeget parkoltatott izlandi államkötvényekben – miközben az ország története legnagyobb pénzügyi válságát élte át.

Hétfőn Reykjavíkban több ezren vonultak a főtérre, hogy tiltakozzanak a miniszterelnök ellen. Voltak, akik tojással dobálták meg a parlament épületét. Kedden a parlament feloszlatását kérte Gunnlaugsson az offshore-botrány kirobbanása miatt, azonban felvetését Ólafur Ragnar Grímsson államfő elutasította.

Végül Gunnlaugsson felajánlotta lemondását, de marad a Progresszív Párt élén. Sőt, a miniszterelnök közleményben jelezte, valójában csak határozatlan időre adta át pozícióját. Cikkünk megjelenésekor hivatalosan még mindig ő volt a miniszterelnök, sőt, a The Reykjavík Grapevine szerint a koalíciós partnerek megegyeztek, és folytatják a kormányzást.

Ismét tüntetnek a miniszterelnök ellen

Baldvinsdottir szerint Gunnlaugsson hiába sétált be szerda reggel irodájába úgy, mintha mi sem történt volna, hiszen a hétfőn, Reykjavíkban utcára vonult, 22 ezresre becsült tömeg egyértelművé tette: nem szeretnék, ha ő vezetné továbbra is az országot, és nem fogják tűrni azt sem, hogy később visszatérjen a hatalomba.

Szerda estére egyébként egy újabb tüntetést hirdettek meg. Kérdésünkre, hogy ezek a demonstrációk válhatnak-e agresszívvá, a főszerkesztő-helyettes nemmel válaszolt. Eddig az említett tojásdobálás volt a legdurvább atrocitás.

A tüntetők előre hozott választásokat akarnak – mondta Baldvinsdottir, majd hozzátette: a demonstrációk szervezői szerint addig rendeznek újabb és újabb megmozdulásokat, amíg el nem érik céljukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »