Lehetetlen megélni a baracktermelésből

Lehetetlen megélni a baracktermelésből

Közel a felére csökkent a barack termőterülete a dél-alföldi homokhátságon, az egyik legnagyobb hazai baracktermő vidéken. 10 évből legalább három-négy veszteséges az időjárás okozta károk miatt a termelők szerint, és a gyümölcs piaci ára sem igazodik a költségekhez. A gazdák azt mondják, csak baracktermelésből ma már lehetetlen megélni Magyarországon.

Évtizedek óta a dél-alföldi homokhátság a baracktermelés központja Magyarországon, Szatymazon már majdnem huszonöt éve külön fesztivállal is ünneplik a gyümölcsöt. Mégsem elégedettek az itteni termelők, egyre kevesebben fognak bele a termesztésbe.

„Igazán a piaci árak körülbelül 20 éve nem mozdultak és így nem sok motivációt érez, mondjuk egy fiatal most, hogy gyümölcsöst telepítsen. Elég hosszú, és nagy időben kell gondolkodni neki most, ha telepít egy gyümölcsöst, mert átlagban egy tizenöt év egy őszibarackosnak a kifutási ideje” – mondta Rácz István, szatymazi őstermelő.

A településen ma már mindössze 8-10 család foglalkozik baracktermeléssel, a termőterület szinte a felére csökkent, olyan termelő nincs is, aki már csak ebből próbálna megélni.

„Annak idején, az őszibarack fénykorában szinte egész Európát be tudtuk teríteni őszibarackkal, Szentpétervártól Párizsig árusították a magyar gyümölcsöt, ma pedig olyan szintre csökkent le a termésmennyiség, a termőterület nagysága, hogy a saját belföldi termésigényeinket sem vagyunk egészen képesek kielégíteni, kifelé pedig nem is érdemes beszélni, hogy tudnánk szállítani” – fejtette ki Barna Károly, Szatymaz polgármestere.

Sárközi Ernő ültetvénye ebben az évben éppen csak megúszta a jégesőt. A termelő szerint a térségben egyre többször okoz nagy károkat az időjárás a termésben.

„Jöhet egy tavaszi fagy, téli fagy, az még ha aztán mindenen túl van, akkor jöhet egy nagy jég, ami nem is kevés volt a mostani időszakban ebben az időben már. Korábbi időszakban már volt, ahol szinte totálkárosak lettek a barackfák. Nem csak a fák, a termés is, de a fák is. Ugye már egyszer, amikor a fiatal hajtásokat megveri a jég, olyan forradások lesznek rajta, ami nem lesz soha tökéletes” – magyarázta Sárközi Ernő.

A gazdák azt mondják, az elmúlt években több új, ellenállóbb, többet termő fajta is jött Magyarországra, ezzel együtt viszont a régi magyar barackfajták szinte teljesen eltűntek a piacról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »