“Lehet úgy is régiósítani, hogy az a magyaroknak is jó legyen”

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint Székelyföldön a román kormányt képviselő prefektusoknak az a dolga, hogy gátolják az önkormányzatok munkáját. Elmondta, nézete szerint Sepsiszentgyörgyön nem ugyanaz a polgármester feladata, mint a dél-romániai Caracalban, mert itt a városvezetőnek az egyik kezével építkeznie kell, a másikkal meg védekeznie.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben harmadszor polgármesterré választott politikus a Krónika erdélyi magyar napilap pénteki számában közölt interjúban úgy vélekedett, hogy a prefektus csupán az arca a mögötte működő erős rendszernek.

A Sárkánydomb építése körül kialakult vitával összefüggésben Antal Áprád az erdélyi lapnak kifejtette: a kormánymegbízott eddig hivatalosan azzal érvelt, hogy a helyi önkormányzat nem szerezte meg a védelmi minisztérium és a hírszerző szolgálat engedélyét a központba tervezett térplasztika kivitelezéséhez. Mostani közleményében Cucu ugyan ismét a jóváhagyások hiányával, illetve a törvény be nem tartásával indokolja, hogy miért vonatta vissza a területrendezési tervet, de ezúttal az etnikai kártyát is előhúzza.

A prefektus úgy fogalmaz: az általa vezetett intézmény feladata a társadalmi béke megőrzése, ők pedig figyelembe vették az elégedetlen román civil szervezetek petícióit. Ezekben az szerepelt, hogy a „hét méter magas mesterséges domborzati forma akadályozná a rálátást a Mihai Viteazul szoborcsoportra, akadályozná a román kulturális és más jellegű rendezvények, például a román nemzeti ünnep megtartását”.

Sebastian Cucu szerint így a helyi önkormányzatnak úgy kellene átalakítania az érintett területen a zöldövezetet, hogy az ne emeljen „felesleges és diszkriminatív” dombot, ami árthat a város békéjének. A kormánymegbízott ugyanakkor úgy fogalmaz: „nem mi akadályozzuk a főtér átépítését, hanem a helyi hatóságok”.

“Évek után arra a következtetésre jutottam, hogy a prefektus személye nem számít. Elég sok prefektust elfogyasztottunk, és függetlenül attól, mennyire volt baráti, magyar vagy román, szociáldemokrata vagy liberális, a végeredmény mindig ugyanaz: a mögötte álló rendszer dolgozott, és aláíratta vele, amit akart. Ebben a megyében a prefektusnak az a feladata, hogy gátolja a munkánkat, hogy a nemzetpolitikailag fontos ügyeknek keresztbe feküdjön” – jelentette ki a polgármester.

Elmondta, nézete szerint Sepsiszentgyörgyön nem ugyanaz a polgármester feladata, mint a dél-romániai Caracalban, mert itt a városvezetőnek az egyik kezével építkeznie kell, a másikkal meg védekeznie.

“Sok időt és energiát emésztett fel, hogy folyamatosan figyelni kellett, ki, mikor, mivel támad, hogy tesz keresztbe” – fogalmazott. Hozzátette: meggyőződése szerint a székelyföldi városok polgármestereinek nemcsak városgazdáknak kell lenniük, hanem közösségi vezetőknek is, “a városról szóló valamennyi döntést bele kell ágyazni abba, hogy hosszú távon pozitív hozadéka legyen a közösség számára”. Antal Árpád megemlítette: 2018-ban Románia az Erdéllyel való egyesülését ünnepli.

“Száz év után a román állam el kell számoljon saját magának, a népének, hogy hova jutott, és merre tart. Nem állhatnak elő egy olyan országtervvel, amiben mi, magyarok nem találjuk meg a helyünket, és el kell számolniuk a száz évvel ezelőtti ígéreteikkel is. Úgy érzem, a következő mandátum meghatározó lesz Románia számára, kérdés, hogy mi ebben mit tudunk elérni” – jelentette ki Antal Árpád.

Reményét fejezte ki, hogy Románia új országtervében “nem akarnak újra valamit lenyomni a torkunkon”, hanem elfogadják: “lehet úgy is régiósítani, hogy az a magyaroknak is jó legyen”. Hozzátette: meggyőződése, hogy a magyarság számára az autonómia az egyetlen garancia a megmaradásra, a tervezésre, a jövő építésére. “Hogy milyen irányba visszük a közösséget, milyen szinten vállalunk konfliktusokat akár a román államhatalommal, mindig azon múlik, hogy ott vannak-e az emberek mögöttünk. Ha egy közösségi vezető egyszer csak hátranéz, és azt látja, mögötte nincs senki, akkor rá kell jönnie, hogy valami nincs rendjén. De ha azt érzi, hogy ott vannak mögötte, akkor megy előre, és akár személyi kockázatokat is vállal” – jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »