Lehet, hogy nem indul a kancellári posztért Merkel

Lehet, hogy nem indul a kancellári posztért Merkel

Még a német kancellár sem tudja, hogy újrázik-e jövő ősszel. Nem fogad be több menekültet egyelőre Csehország. Újabb földrengések Olaszországban. Külföldi lapszemle.

A „megfelelő időben” hozza meg a döntését Angela Merkel arról, hogy versenybe száll-e újra a kancellári címért a jövő év őszén esedékes szövetségi választáson. A kancellár a német ARD televíziónak adott interjújában számolt be erről. Egyes sajtóhírek szerint Merkel jelöltsége a Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérszervezetének, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) a támogatásától függ. Egy felmérés szerint a németek megosztottak abban a tekintetben, hogy a 2017-es szövetségi választás után is szívesen látnák-e Angela Merkelt a kancellári székben. Merkel 2005 óta van hivatalban, ha még egyszer indul a tisztségért, megválasztása esetén utolérheti a rekordtartó Helmut Kohlt.

Csehország az év végéig nem fogad be migránsokat Törökországból – közölte Milan Chovanec belügyminiszter a cseh közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. Chovanec szerint ennek legfőbb oka, hogy máig sem tudni, mi is történt a közelmúltban valójában Törökországban. Egy korábbi megállapodás alapján Csehországnak az év végéig nyolcvan szíriai menekültet kellene befogadnia Törökországból. A belügyminiszter szerint amennyiben kútba esik az Ankarával megkötött megállapodás, akkor idén még egy kisebb bevándorlási hullámra számíthat Csehország, majd egy jóval nagyobbra tavasszal.

Újabb épületeket döntött romba egy 3,7-es erősségű utórengés a közép-olaszországi Amatricében, ahol a térséget néhány nappal ezelőtt megrázó földmozgás az egyik legnagyobb pusztítást végezte. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a Lazio régióbeli kisvárosban ezúttal összedőlt egy iskola is, amelyet néhány éve földrengésbiztosnak nyilvánítottak. 4,4-es erősségű rengés rázta meg Arquata del Trontót is. A rengések itt is házakat rongáltak meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »