Lehet ez ennél rosszabb? Minden, azaz minden leállhat Európában

Lehet ez ennél rosszabb? Minden, azaz minden leállhat Európában

Béli Balázs (alfahir.hu)

Budapestről nem indulnak közvetlen vonatjáratok Nyugat-Európába – közölte a Mávinform. Napokkal ezelőtt Ausztria tulajdonképpen bevezette az ideiglenes határellenőrzést, ahogy erre előre figyelmeztetett a burgenlandi kormány. Emlékezetes az is, hogy utazók százai, hat Eurostar szuperexpressz-vonat utasai rekedtek egy éjszaka több órára a franciaországi Calais városában. Az utasok órákon át ücsörögtek a sötétben, és egy ízben azt is mondták nekik, hogy legyenek csendben, figyeljék az olyan zajokat, amelyek arra utalnak, hogy emberek másznak fel a vagonok tetejére.

Ha az embercsempészek miatt bevezetett határellenőrzés elhúzódik, és a szállítmányok késnek, a gyárakban leáll a termelés – figyelmeztet a Világgazdaság online. A fuvarozók helyzete is egyre nyomasztóbb. A lap értesülései szerint

több fuvarozói érdekképviselet is afféle válságtanácskozást tart hétfőn

– de alapvetően az a véleményük, hogy nemigen tudnak mit tenni.

Hírdetés

Ha bármelyik ország tartósan visszaállítja a mélységi ellenőrzés intézményét, akkor a menekültek áradata közvetve

a gazdaság minden szegmensére hatással lesz

– erről Székely Zsolt beszélt a Világgazdaságnak, aki a szállítmányozással és logisztikai tevékenységek nyújtásával foglalkozó Révész Holding Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy egyelőre tapasztalatai szerint jelenleg a legrosszabb helyzet a francia–német tengeri határon, Calais és Dover környékén van. Erről az alfahir.hu is több fényképsorozatot közölt.

Székely Zsolt szerint a fő probléma Európa-szerte az, hogy a gazdasági folyamatok többsége a „lean managementre” épül. Ennek a vállalatszervezési és -irányítási rendszernek az a lényege, hogy mind az időt, mind a készletek nagyságát kicentizi, nincs tartalék. Ez a gazdasági válság óta még inkább előtérbe került.

Ha az határellenőrzés miatt a szállítmány késik, akkor a fuvarozók nem tudják letenni az árut abban az időintervallumban, ahová az adott gyárban beosztották. Ha nincs alapanyag, a termelés leállhat.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »