Lehagyta korrupcióban a Fidesz a szocialistákat

Lehagyta korrupcióban a Fidesz a szocialistákat

A kormány csak azt a mutyit tárja fel, amiben nem érdekelt – véli a Fidesz-szavazók fele.

Nem éppen rózsás a Fidesz és a kormány megítélése a korrupcióval kapcsolatban, derül ki a HVG és a Medián közvélemény-kutatásából. A lap cikke szerint az emberek egyedül az egészségügy kiábrándító helyzetét tartják égetőbb magyar problémának a korrupciónál.

Itt még megvan a kétharmad

Ennél is szembetűnőbb, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint az Orbán-kormányra „nagy” vagy „nagyon nagy” mértékben jellemzőek a pénzügyi visszaélések. Az nem meglepő, hogy az ellenzéki szavazók négyötöde gondolja ezt, ugyanakkor a bizonytalanok is ebben az arányban vélekednek így. Az viszont annál inkább, hogy a kormánypárti szavazók bő egyharmada is visszaélésekkel gyanúsítja az Orbán-kabinetet.

„A korrupció Magyarországon felülről, központilag rendszerszerűen szervezett tevékenység”

– így látja a magyar valóságot a megkérdezettek majdnem kétharmada. Még a Fidesz szavazóinak 38 százaléka is egyet ért a fenti állítással.

Majdnem mindenki látja Orbán strómanjait

Arra a kérdésre, mely azt firtatta, hogy olyan kiemelkedően sikeres gazdasági szereplők, mint Garancsi István, Mészáros Lőrinc vagy éppen Andy Vajna a miniszterelnök strómanjaiként funkcionálnak-e, megdöbbentő volt a válaszadók aránya. Mindössze 15 százalék szerint kizárt az eshetőség, míg 7 százalék a „nem tudja” választ adta. Ezzel szemben az emberek csaknem fele (47 százalék) elképzelhetőnek tartja, míg a megkérdezettek csaknem egyharmada (31 százalék) szerint ez nagyon valószínű. Ismert, Orbán Viktor a parlamentben kérdésre válaszolva azt állította: „sose volt, sosem lesz, most sincsen semmilyen strómanom”.

Félrenézés

A lakosság abszolút többsége (57 százaléka), ezen belül majdnem minden második Fidesz-szavazó (47 százalék) úgy gondolja, hogy „a mai magyar kormány csak az ellen a korrupció ellen lép föl, amelyben saját maga nem érdekelt”, negyedrészük (23 százalék) szerint „a kormány egyáltalán nem küzd a korrupció ellen”, és mindössze 17 százalékuk véli úgy, hogy „a kormány következetesen fellép a korrupció minden formája ellen” – írják.

A felmérés kitért arra is, hogy korábban mennyire tartották korruptnak a Fideszt és az MSZP-t. 2014-ben egyértelműen a szocialisták vezettek, és az év közepén tetőztek, mikor a 100 pontos korrupciós skálán 80 pontot bezsebeltek. Ezzel egy időben volt a legjobb a Fidesz megítélése, mindössze 64 ponttal, majd a párt hatalmas hajrával 2015 elejére átvette a vezetést (76 és 78 pont között mozogva), amit jó fél évig tartottak is. Ezt követően a Fidesz megítélése javult, míg az MSZP-é stagnált, majd némileg emelkedett. 2016 elején a szegfűs párt javítani tudott, míg a narancsosok rontottak, így ismét a jelenlegi kormánypárt vezet egy ponttal: 73:72-re.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »