Legújabb kutatás: ez fog történni április 6-án

Stabilan őrzik vezető pozíciójukat március végén a kormánypártok alig egy héttel az országgyűlési választások előtt a Századvég legfrissebb felmérésének tanulsága szerint. Kiderült az is, a baloldali összeborulók támogatottsága tovább csökkent, a Jobbik ezzel szemben erősödött.

A Századvég felmérésében az áll, a pártpreferenciájukban bizonytalanok arányában további csökkenés látható, jelenleg már csak a választókorúak 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba. Mint kitérnek rá, a Fidesz–KDNP támogatottsága stabil január óta (33 százalék a teljes népesség körében), azaz az Orbán Viktor vezette kormánypártok a március végi eredmények tanúsága szerint jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 51 százalékos.

 

Tovább gyengültek az összeborulók

Hangsúlyozzák, a baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. Csökkenés mutatkozik a biztos szavazók között is, ebben a dimenzióban 25 százalék voksolna a közös listára – teszik hozzá.

Ezzel szemben folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül. E két tendencia eredménye, hogy a választások előtt egy héttel a Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget. Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna – tér ki rá a Századvég.

A kutatásból kitűnik az is, az LMP jelenleg is a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. Az eredményei alapján ugyanakkor kijelenthető: a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak, a parlamentbe jutás esetükben kiemelt módon a mozgósításon és az impulzusszavazatokon múlik.

Hírdetés

A fentieken kívül más pártra a teljes népesség 2, a biztos szavazó választók 1százaléka szavazna – összegzik a márciusi állást a Századvégnél.

77 százalék Orbánék győzelmét jósolja

Emlékezetes, a Századvég Alapítvány legutóbb, szintén márciusban az Orbán Viktor miniszterelnök és Mesterházy Attila, a baloldali összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltje közötti esetleges vitájáról (arról, hogy ezt mennyire tartják fontosnak) kérdezte az embereket. A közvélemény-kutatás emellett vizsgálta azt is, hogy az április 6-án tartandó országgyűlési választásokon kit tartanak esélyesnek a megkérdezettek.

Jelentős hányaduk, 77 százalék úgy vélte, hogy Orbán Viktor és a kormányoldal győzelmét hozza a vasárnap esedékes voksolás, emellett pedig eltörpül azoknak az aránya, akik az ellenzéki összeborulókban hisznek, csupán 8 százaléka a válaszadóknak.

A Tárkinál is a Fidesz van az első helyen

A cég a Fidesz–KDNP biztos előnyét mutatta ki a még három héttel a választás előtt végzett felmérésében, amely szerint a választók 43 százaléka szeretné, ha maradna a kormány, 36 százaléka viszont kormányváltást kíván. A véleménykutató közleményéből kiderült, hogy a baloldali kormányváltók és a Jobbik támogatottsága kiegyenlítettebbé vált.

 

Megjött a kedv, aktívak a polgárok

Legalábbis az Ipsos kimutatása szerint. Az ő általuk készített, március 13-án nyilvánosságra hozott felmérésből az derült ki, erősödik a magyar lakosság választási kedve; az elmúlt egy hónapban a Fidesz–KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek nőtt a támogatottsága, míg a „kormányváltó baloldalé” változatlan maradt.

Végső következtetésként – mint már megírtuk –, mégis túlzás lenne azt állítani, hogy eldőlt a verseny, mivel még mindig nagyon sokan vannak azok, akik elmennének szavazni, viszont nem választottak még pártot maguknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »