Légszennyezés: perlik a holland kormányt

A levegő rossz minősége miatt környezetvédők beperelték a holland kormányt arra hivatkozva, hogy sérül az emberek „alapvető joga a jó egészségre”.

A Milieudefensie környezetvédő csoport hétfőn előterjesztett keresetében egyebek mellett azt állítja, hogy Hollandia megsérti az alapvető emberi jogokat azzal, hogy túl keveset tesz a légszennyezés csökkentésére.

„Ez a szennyezés évente több ezer ember halálát okozza és több tízezer embert betegít meg súlyosan. Ez elfogadhatatlan” – olvasható a csoport kampánymenedzsere, Anne Knol által kedden kiadott közleményben.

58 helyen végeztek vizsgálatokat

A kereset az első lépés egy hosszú jogi folyamatban, amely elvezet a bírósági tárgyalásig. Az első meghallgatást augusztus 17-re tűzték ki Hágában. A környezetvédők hangsúlyozzák, hogy az alkotmány értelében az „államnak kötelessége megvédeni polgárait az egészségtelen levegőtől”.

A csoport közölte, hogy az ország 58 helyén végzett légszennyezettségi vizsgálatokban 11 helyen túllépte a nitrogén-dioxid szintje az európai határértékeket. A csoport azután indította el az eljárást, hogy közösségi finanszírozás révén 30 ezer eurót gyűjtött a per költségeire.

Tavaly egy másik környezetvédő csoport, az Urgenda perelte sikerrel a holland kormányt, amelyet az üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékos csökkentésére kötelezett 2020-ig a bíróság. A felperesek azzal érveltek, hogy a Föld felmelegedése elleni harcban mutatott tétlenségével az állam sérti emberi jogaikat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »