Legkevesebb hat halott a müncheni lövöldözésben

Legkevesebb hat halott a müncheni lövöldözésben

Lövöldözés történt péntek este a németországi Münchenben, legkevesebb hatan meghaltak és sokan megsebesültek, többen súlyosan. A rendőrség a késő esti információk szerint három fegyverest keres és terrortámadásra gyanakszik.

A lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén, az olimpiai parkban lévő bevásárlóközpont (OEZ) egyik bejáratával szemben egy gyorsétteremnél kezdődött röviddel 18 óra előtt, majd a bevásárlóközpontban folytatódott.

A tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi rendelkezésre álló egységet mozgósított, helyszíni beszámolók szerint késő este az OEZ környékére összpontosították az erőket.

A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után. Hangsúlyozták: egyelőre semmilyen arra utaló információval nem rendelkeznek, hogy iszlamista háttere lenne a terrortámadásnak.

Előzőleg több hírportál arról számolt be, hogy a belvárosban is lövöldözés tört ki, ez az értesülés nem bizonyult megalapozottnak.

Az OEZ térsége felett helikopterek köröznek, a Bild című lap szerint mozgósították a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet is.

A rendőrség felszólította a münchenieket, hogy ne hagyják el otthonukat, vagy keressenek menedéket, ha úton vannak. A tömegközeledést leállították, számos csomópontot lezártak, és a rendőrség külön felszólított arra, hogy mindenki kerülje el a város körüli autópályákat.

A kórházakat riadókészültségbe helyezték, valamennyi orvost és ápolót berendelték.

A város több pontján “pánik uralkodik” – mondta egy rendőrségi szóvivő a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A tartományi kormány válságstábot állított fel és késő este rendkívüli ülést tart.

Közben a német szövetségi kormányzat szintén az egyik közösségi oldalon fejezte ki részvétét. Ezzel egy időben közölték: egyelőre nem tudnak, de nem is akarnak állást foglalni vagy spekulálni az üggyel kapcsolatban.

A szomszédos Baden-Württemberg tartományban is megerősítették a rendőri jelenléter az utcákon, és különleges egységeket küldtek a bajor hatóságok támogatására – közölte a bajor rádió.

Bild: A tartományi belügyminiszter szerint lehet, hogy csak egy elkövető van

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter korrigálta korábbi közlését, adatai szerint nem legalább három, hanem “legalább egy” elkövetője van a péntek esti müncheni lövöldözésnek – jelentette késő este a Bild című német lap az online kiadásában.

A lövöldözésben a müncheni rendőrség szóvivője szerint legalább hatan haltak meg.

Tájékoztatója után a Münchener Abendzeitung című lap az online kiadásában a szövetségi rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy hétre emelkedett a halálos áldozatok száma. Ezt az információt hivatalos helyről nem erősítették meg.

Közben Berlinben a szövetségi kormány országos válsághelyzetre készül, a kancellári hivatalban több minisztériumból álló stábot hoztak létre, amely folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. Angela Merkel kancellár nem tartózkodik hivatalában, Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter viszont megszakította szabadságát. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »