Légicsapás érte az ENSZ segélyszállító konvoját Aleppónál – egyelőre nem tudni, mi történt

Az ENSZ úgy döntött kedden, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután előző nap légi támadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén – közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

"Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei" – hangsúlyozta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, az OCHA szóvivője, aki egyúttal a történtek kivizsgálását sürgette.

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légicsapás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova 78 ezer ember számára vitt élelmiszert és egészségügyi felszerelést. A vörös félhold egyik munkatársa és több civil meghalt, és van számos sebesült is – közölte Benoit Carpentier, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) egyik szóvivője. Elmondta azt is, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légi támadásban.

Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke kedden kijelentette, hogy a segélykonvoj elleni légicsapás a nemzetközi jog egyértelmű megsértése volt, elfogadhatatlan, és súlyosan akadályozhatja a humanitárius munkát Szíriában. Ingy Sedky, az ICRC szóvivője az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy bár a hétfő este történtek késleltethetik a segítségnyújtást, a vöröskereszt ettől függetlenül folytatja a munkát.

A World Vision nevű segélyszervezet szintén aggodalmának adott hangot. "Ez a halálos támadás ijesztő fordulópontot jelent ebben a konfliktusban – és rendkívül szörnyű fejlemény a segélyszállítmányokra váró több ezer gyerek és családjuk számára. Ezenkívül a történtek aggasztóak minden olyan szervezet szempontjából, amelyek Szíriában segítséget nyújtanak" – olvasható a World Vision sajtóközleményében.

Moszkva vizsgálatot ígér

Az orosz hadsereg vizsgálatot indított azoknak a sajtójelentéseknek az ügyében, amelyek szerint a szíriai Aleppónál támadás érte az ENSZ segélyszállító konvoját – közölte keddi moszkvai sajtótájékoztatóján a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy az orosz védelmi tárca a nap folyamán tájékoztatást ad a történtekről. ”A szíriai helyzet nagyon aggasztó” – jelentette ki, hozzátéve, hogy kevés esély van a tűzszünet megújítására.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »