Léggömbök bőszítették fel Észak-Koreát

Az észak-koreai nukleáris kísérletet bíráló röplapok tízezreit küldték aktivisták léggömbön Dél-Koreából a határ túloldalára csütörtökön. A léggömböket Paju határ menti településről bocsátották fel. A röplapokon bírálták Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt azért, mert az ország nukleáris programja számára előrébb való, mint a lakosság anyagi jóléte.

A Park Szang Hak által szervezett akció idején rendkívül feszült a viszony a Koreai-félszigeten a múlt heti – sorrendben az ötödik és az eddigi legnagyobb erejű – észak-koreai kísérleti atomrobbantás után.

Néhány órával a léggömbök felengedése előtt a KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség kommentárt tett közzé, amelyben “az emberiség példa nélkül álló söpredékének” nevezte Park Szang Hakot.

A röpcédulák terjesztését a termés ünnepének hosszú hétvégéjére időzítették, amelyet a Koreai-félsziget mindkét felén megtartanak.

A dél-koreai aktivisták és észak-koreai szökevények gyakran juttatnak propagandaanyagokat héliummal töltött léggömbökkel a határ túloldalára. Ezekre Phenjan rendszerint hevesen reagál, katonai válaszlépéseket helyezve kilátásba.

Park Szang Hak szerint az időjárási körülmények miatt csak a tervezett röpcédulák felét, 150 ezer darabot tudtak elindítani. ”Azért tesszük, hogy megmondjuk az igazat az éhségtől szenvedő 20 millió észak-koreainak” – jelentette ki az aktivista.

“Miközben százezrek szenvednek az árvíztől, Kim Dzsong Unnak nem volt jobb dolga, mint kísérleti atomrobbantást végrehajtani?” – tette hozzá.

A hivatalos észak-koreai média az 1945-ös felszabadulás óta bekövetkezett legsúlyosabb katasztrófájának nevezte az ország északkeleti részében pusztító árvizeket, amelyekben százak haltak meg vagy tűntek el.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »