Legendás nehézbombázókat vetne be az Egyesült Államok?

Az amerikai légierő egyik minapi konferenciáján két tábornok is arról beszélt, hogy tavasztól B–52-es nehézbombázókat vetnek be az Iszlám Állam ellen Szíria és Irak területén. A Fehér Ház és a Pentagon még nem erősítette meg a terveket.

Az információt a konferenciáról beszámoló Air Force Times című hetilap közli, amely az amerikai légierő aktív és nyugállományú tagjainak magazinja. A cikk szerint Hawk Carlisle tábornok, a harci gépek főparancsnokságának vezetője és Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka arról beszélt: mindketten azon dolgoznak, hogy „visszahozzák a B–52-eseket”.

A konferencián azonban nem hangzott el sem az, hogy hány B–52-est vetnének be áprilistól, sem pedig az, hogy hány fős katonai személyzetet rendelnek hozzájuk.

A B–52-esek hadászati, azaz nagy hatótávolságú és nagy bombateher eljuttatására alkalmas bombázók, amelyek a hidegháború idején az amerikai atomarzenál fontos elemét jelentették. Képesek nehézbombák, cirkálórakéták hordozására is. Először 1954-ben vetettek be B–52-es bombázót, s azóta is rendszeresen repülnek például hadgyakorlatokon. Januárban, amikor Észak-Korea feltételezhetően hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, az amerikai légierő egy B–52-est küldött a dél-koreai légtérbe, ahol csatlakoztak hozzá dél-koreai F–15-ös és amerikai F–16-os harci gépek is. A B–52-s azután a Guam szigeten lévő Andersen légibázisra tért vissza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »