Legendák kertjében – elkészült a Bekecs Néptáncegyüttes új előadása

Legendák kertjében – elkészült a Bekecs Néptáncegyüttes új előadása

Elkészült a Bekecs Néptáncegyüttes új előadása, amely a Legendák Kertjében nevet viseli. A Székelyföldi Legendárium 5 legendáját dolgozták fel benne, új megvilágításba helyezve a gyűjteményben olvasottakat.

Májusban és júniusban Maros megyében, júliusban Tusnádfürdőn majd ősszel Székelyföld valamennyi nagyobb településén megfordulnak az előadással.

A Székelyföldi Legendárium, mely közel 180 legendát és mondát tartalmaz, adja az alapját az előadásnak. Céljuk, hogy ezt a gazdag örökséget továbbadják. Éppen ezért az eddigi kiadványok mellett szeretnék bemutatni a színpadon is ezt a szép Legendáriumot, ezzel együtt megismerteve a Székelyföld szépségeit.

Előadásukhoz innen válogattak egy fél tucatnyit és olyan fűzérbe fonják azokat, hogy egy kerek egész történetet alkossanak. A gyerekek előtt élőben bontakozik ki egy képzeletbeli meseország, a történelmen túli Székelyföld. Olyan történetekkel ismerkedhetnek meg, amelyek földrajzi helyszínekhez, településekhez, történelmi személyekhez kötődnek. Tartalmuk a történelmi valóság és a képzelet sajátos ötvözete. Ezekben a legendákban és mondákban őseink mesélnek ünnep- és mindennapjaikról, eljuttatva a mai kor gyermekéhez küzdelmeik, örömeik varázslatos és egyben tanulságos krónikáját.

Az előadásuk feladata, hogy mindezt közérthetően, a népi játékok, a mondókák, a rigmusok, a ráolvasások, a népdalok, a népzene és nem utolsó sorban a néptánc eszközeivel, a mai kor követelményeinek megfelelően, mutassa be a gyerekeknek.

Az előadás interaktiv jellege aktívan bekapcsolja a gyerekeket a történet alakításában, együtt barangolják be Székelyföldet (a tündérek és lüdércek világát) az előadókkal, segítve őket a próbatételek megoldásában, ők a kincses láda örzői, feladatot kapnak, hogy megőrizzék annak kulcsait az ördögök elöl, segítenek a székely bácsinak kirakni egy óriás kirakós játékot, amely kijuttatja őt a pokolból, együtt nyitják ki a legendás ládát és együtt választják ki a következő legendát amelyet a színpadon majd előadunk .

Ugyanakkor az előadás arra is törekszik, hogy a felnőtteket is visszacsalogassa a mesék, a csodák, az álmodozás világába. Álmodozni pedig mindenki tud és szeret. Nem titkolt céljuk az sem, hogy a helyi legendákat, történeteket promoválják, hogy a közönség megismerje őket és szorgalmazzák azt, hogy nagyobb figyelmet szenteljen rájuk, így gyermekeik ezeket is megismerjék a világi, jól befutott idegen eredetü mesék mellett.

Olyan népi mesékről, mondákról, legendákról van szó, amelyek konzerválódtak az évszázadok folyamán, és világirodalmi művekben sem fordulnak elő. Eljött az ideje, hogy bemutassák mindenkinek ezeket a legendákat, mondákat, és ezeken keresztül szülőföldjüket.

Előadásukban a következő legendákat és mondákat dolgozzák fel:
Tündérek gyülekezőhelye – Maka várának legendája, Makfalva, Maros megye
Paladomb tündérei – Nyárádszentimre határában lévő domb, Maros megye
Isten széke – Kelemen havasok délnyugati részén található hegy, Maros megye
Az Ördög-tó mondája – Libán-tető közelében található tó, Hargita megye
Gyilkos-tó mondája – a Békási-szoros gyöngyszeme, Hargita megye

Ezek a történetek oktató jellegűek, leleményességről, kitartásról, szeretetről, furfangos észjárásról, hősiességről, történelmi pillanatokról, bátorságról szólnak. Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, Szentnek legendája van. A történetek az itt élő nép emlékezetében maradtak fenn, a szülők szájhagyomány útján továbbadták gyerekeiknek.

Május 15, 10 és 12 óra Nyárádszereda
Május 16, 12 óra Nyárádszereda
Május 24, 25, 10 és 12 óra Marosvásárhely (Maros Művészegyüttes előadóterme)
Május 30, 10 és 12 óra Nyárádkarácsony
Május 31, 9:30 és 12 óra, Erdőszentgyörgy
Május 6, 17 és 19 óra Marosvásárhely (Maros Művészegyüttes előadóterme)
Május 7, 10 és 12 óra Marosvásárhely (Maros Művészegyüttes előadóterme)


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »