„Legalizált pilótajáték”: átment Rogán ötlete

„Legalizált pilótajáték”: átment Rogán ötlete

Rogán Antal kabinetminiszter egy nap alatt keresztülverte a parlamenten a lakástámogatási rendszert kiegészítő ötletét. A nemzeti otthonteremtési közösségek szervezését a teljes ellenzék államilag legalizált pilótajátéknak minősítette. A sürgősséggel tárgyalt örvényjavaslat 113 kormánypárti szavazattal ment át az Országgyűlésen.

A lakásépítéseket pörgetné fel a kormány a nemzeti otthonteremtési közösségekkel. A tagokat egy szervező cég toborozza olyan emberek közül, akik új ingatlanra vágynak. A tagok előtakarékossági díjat fizetnek minden hónapban, az összeg után állami támogatás jár. A közösség vagyonával a szervező gazdálkodik. A szervező rendszeresen kisorsol egy-egy tagot, akiknek megelőlegezi az új lakás vagy ház megvásárlásához hiányzó pénzt.

A törvény parlamenti vitájában Rogán Antal kabinetminiszter is a kockázatok közé sorolta, hogy a banki megtakarításokkal szemben az otthonteremtési közösségek pénzére nincs állami védelem. Ha a szervező cég felszívódik, a tagok nem számíthatnak kártalanításra. „És mivel itt nincs betétbiztosítási garancia, ebből az is következik, hogy értelemszerűen szabadabbá teszi a törvényjavaslat a jelzálog érvényesítésének lehetőségét azzal szemben, aki a közösség felé a befizetési kötelezettségét, tehát a megtakarítás végig vitelét nem teljesíti. Ez azt gondolom, hogy azokat védi, akik a szerződésben foglaltakat tisztességesen teljesítik, akik tehát folyamatosan fizetnek, és ennek megfelelően számítanak arra, hogy a megtakarításuk és az állami támogatás együtt majd egy új otthont, egy új lakást eredményez” – jelentette ki Rogán Antal.

2010 után nem a pénz, hanem a kormányzati szándék hiányzott a lakásépítések állami támogatásához, hangoztatta a szocialisták frakcióvezető-helyettese. A törvényt olyan cégcsoportra szabták, amely több, mint tíz éve foglalkozik fogyasztói csoportok szervezésével. „Egy Quaestor-botrány után a legmegnyugtatóbb, amit tudnak mondani az embereknek, hogy Matolcsy György és az MNB a garancia arra, hogy nem fog valaki lelépni több százmilliárddal megint, az út szélén hagyva családok tízezreit. Ez az egyetlen garancia, amit fel tudnak mutatni. Matolcsy György és az ő jegybankja az önök kormányzása alatt egyébként személy szerint ezzel a hatósági jogkörrel 220 milliárd forintot lopott ki a rendszerváltás óta legnagyobb brókerbotrányban az önök kormányzása alatt” – mondta Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő.

„Ne hörögjön, nem a Walking Deadben szerepel, a nemzet templomában van, nyomjon gombot, hogy ha szeretne valamit mondani.” – Ezeket a szavakat már a Jobbik frakcióvezető-helyettese címezte az egyik kereszténydemokrata képviselőnek. Z. Kárpát Dániel szerint a fogyasztói csoportokhoz hasonlóan szerveződő otthonteremtési közösségekkel pilótajátékot legalizál az állam. „A Fogyasztóvédelmi Hatóság adatbázisában az utóbbi két év tekintetében folyamatosan teljesítse a fogyasztói csoportokról szóló törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettséget. És ha ezt az adatbázist megvizsgáljuk, mit találunk, hét társaságot, négy kényszertörlés alatt, egy bizonytalan hátterűt és kettőt ugyanabból a tulajdonosi körből feltételezhető módon. Ez a helyzet, amivel kapcsolatban nem nekünk kell magyarázkodni” – mondta Z. Kárpát Dániel.

A törvény által kezdeményezett szervező cégek közül az egyiket a Gazdasági Versenyhivatal 2006-ban milliókra bírságolta a fogyasztók megtévesztéséért. Fogyasztói csoport létrehozását egyébként a fogyasztóvédelmi törvény tiltja, és a jogszabály azt is kimondja, hogy a tilalom megsértésével kötött szerződés semmis.

Mint a a Kádár-korszak autónyeremény-betétkönyve

Lázár Jánosnak a Kádár-korszak autónyeremény-betétkönyve jutott eszébe a nemzeti otthonteremtési közösségről, mert a végén mindenki megkapja a neki járó támogatást. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt is mondta: a támogatás célja az új lakóingatlanok vásárlásának ösztönzése. „Létezik olyan eset, hogy adott esetben valaki majd úgy kíván új házat építeni, hogy igénybe veszi a csokkal járó kedvezményt, igénybe veszi a nemzeti otthonteremtéssel járó kedvezményt és az áfa-visszaigénylésének lehetőségét is. Tehát a nok nem kevesebbet és nem többet jelent, mint hogy 3 millió forinttal megemeljük a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni. Tehát az otthonteremtési lehetőségek körét bővítettük” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »