Legalább három halott – Most is rendőrök az áldozatok

Legalább hét sebesült és három halott rendőr a mérlege vasárnap délutánig a louisianai Baton Rouge-ban délelőtt elkövetett újabb gyilkosság-sorozatnak a CNN beszámolója szerint. A helyszínen azóta nagy volt a feszültség, hogy két fehér rendőr július 5-én agyonlőtte a 37 éves Anton Sterlinget. Hivatalosan egyelőre nem állapították meg az összefüggést az esetek között.

A Sterling halála utáni demonstrációkon a rendőrök mintegy kétszáz protestálót letartóztattak, s intézkedéseik állítólag nemegyszer durvák voltak. Az állam kormányzója és Baton Rouge rendőrfőnöke azzal védte a rendvédelmi erők magatartását, hogy a hatóságok közben rendőrök ellen szervezett összeesküvést fedeztek fel. Baton Rouge-ban le is tartóztattak három tinédzsert, mert betörtek egy zálogboltba és nyolc fegyvert elvittek.

Az emberi jogi szervezetek és aktivisták pert indítottak a rendőrség ellen: az általuk e hét szerdán benyújtott kereset a rendőröket teszi felelőssé a helyzet romlásáért. 

A rendőrség szóvivője akkor nem kommentálta a várható pert. A Baton Rouge-i végzetes rendőri erőszak ügyében egyébként nemcsak a louisianai, hanem az amerikai szövetségi hatóságok is vizsgálatot folytatnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »