Lefordítva Orbán nyelvére: 30 ezer stadionnyi pénzről van szó

Lefordítva Orbán nyelvére: 30 ezer stadionnyi pénzről van szó

Jelentősen rontotta a magyar gazdaság növekedési kilátásait az OECD. Országjelentésük szerint a tavaly várt 2,4 százalék helyett, mindössze 1,6 százalékkal nő a hazai össztermék. A magyar gazdaság megtorpanását azzal magyarázzák: hogy csökkentek az állami beruházások és az uniós kifizetések is lelassultak.

Két okra vezethető vissza az elemzők szerint a magyar gazdaság megtorpanása. Az ipar, azon belül a járműipar teljesítménye elmaradt a várakozásoktól, és az európai uniós támogatások kifizetése is lelassult.

„Ha ezek az uniós pénzek nem jönnek be, akkor Magyarországon a beruházások csökkennek, idén az első negyedévben a beruházások színvonala 10 százalékkal esett vissza, ezen belül az építési beruházások 20 százalékkal estek vissza, és például a közlekedési beruházásokban hatalmas visszaesés volt, tehát az európai uniós források nélkül Magyarországon nincs sajnos fejlődés” – húzta alá Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke.

A kormány eredetileg úgy tervezte, hogy idén mintegy kétezer milliárd forintnyi uniós forrást fizet ki, de eddig mindössze néhány száz milliárdhoz jutott a gazdaság. „A magyar gazdaság három forrásból él: az első helyen van az EU-s forrás, a második helyen és a harmadik helyen – fej fej mellett – a multinacionális cégek beruházásai, illetve az elvándorolt honfitársaink hazautalása” – sorolta Róna Péter közgazdász.

Nemcsak az uniós kifizetések csúsznak: Magyarország egyetlenegy pályázata sem nyert eddig a 315 milliárd eurós, Juncker-tervként emlegetett programban, holott 50 projektet nyújtottak be.

„Lefordítom Orbán Viktor nyelvére is, talán akkor megérti, ez annyi pénz, amiből 30 ezer darab felcsúti stadiont lehetne építeni” – a Juncker-tervből lakosságszám és a gazdaság mérete alapján háromezer milliárd forint járna az országnak – a DK politikusa szerint.

„Brüsszelben is megértették, hogy a Magyarországnak adott európai uniós pénzeket nem az emberek, hanem Orbán Viktor oligarchái kapják meg. Már nemcsak azok a fejlesztési pénzek nem jönnek, amik egyébként automatikusan jönnének, ugye, tudjuk, hogy ezeket is felfüggesztették, hanem azok sem, amiket ezeken felül lehet pályázni az Európai Bizottságnál – mondta Molnár Csaba.

Az OECD szerint is baj van a magyar gazdasági növekedéssel, ezért jelentősen, 2,4 százalékról 1,6 százalékra rontották Magyarország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »