Lefilmezte saját megerőszakolását

Lefilmezte saját megerőszakolását

Sophie Hewson nem szívbajos. Lefilmezte saját „megerőszakolását”. A művész szerint a témáról beszélni kell és a társadalom nem dughatja homokba a fejét.

Sophie Hewson nem szívbajos, sőt sokan úgy vélik, őrült, hiszen mi visz rá egy nőt arra, hogy lefilmezze saját „megerőszakolását”? A cambridge-i születésű, ma Ausztráliában élő 31 éves nő saját bevallása szerint még csak véletlenül sem őrült, s azzal, hogy egy nem megrendezett háromperces felvétel keretében mindezt bemutatja, épp a témára akarja felhívni a figyelmet.

– Tudom, a videó nagyon sokakból horrorisztikus reakciókat vált ki, de a nemi erőszakkal kapcsolatos témafelvetésnek nem csak arról kell szólnia, hogy teljesen meg kell szüntetnünk a jelenséget, mert ez, mármint az erőszak, kódolva van a társadalmainkban – jelentette ki a felvételről kiadott közleményében Hewson.

A fiatal nő a Névtelen „benne vagy, bob?” – Untitled („are you ok bob?”) – című videón New York-i lakásán egy vadidegen, az „utcáról beeső” férfivel létesít szexuális kapcsolatot, akinek csak a kezét lehet látni. A felvételt úgy készítették el, mint ha egy belső nézetű számítógépes játék lenne.

Hewson az egészet az „erőszak reprezentációjaként” jellemzi, és leszögezte, azért csinálta, hogy az emberek nézzenek végig a szemébe egy olyan személynek, aki épp átél egy ennyire borzasztó traumát. Szerinte a nemi erőszak nem csupán egy szexuális cselekmény, hanem a patriarchális társadalomszemlélet egyik alapja. Akciójával pedig szeretné elérni, hogy a téma ne legyen tabu, hogy a társadalom igenis nézzen szembe ezzel, és ne fordítsa el a fejét, az áldozatok pedig ne fojtsák magukba a traumát.

A fiatal nő azt leszögezte: „Sose fantáziáltam arról, hogy megerőszakoljanak, ahogy ennek az elkészítését sem élveztem fizikailag.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »