Lefejezné az áruló arabokat, most izraeli miniszter lehet

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter lemondott tisztségéről és a kormányzó jobbközép Likúd párt listáján szerzett parlamenti képviselői helyéről – jelentette péntek reggel a helyi közszolgálati rádió. A The Independent közben arról ír, hogy helyét Avigdor Liberman foglalhatja el, aki szélsőséges nézeteiről ismert, de már töltött be tárcavezetői pozíciót.

Péntek déli sajtótájékoztatóján Jaalon kijelentette, hogy kemény nézeteltérései voltak Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel alapvető értékek kérdésében. Szerinte veszélyes szélsőségesek lettek úrrá Izraelen és a Konszolidáció (Likúd) párton, „vezető politikusok megosztják a társadalmat ahelyett, hogy egységbe tömörítenék”.

Támadás, értékek, pártalapítás

„A vezetőnek értékek alapján, a lelkiismerete szerint kell irányítania, olykor széllel szemben utat kell mutatnia, s nem választási okokból és közvélemény-kutatási adatok szerint” – mondta Jaalon. Kijelentette, hogy nem kívánja elhagyni a közéletet, és vissza fog térni, hogy megmérkőzzön az ország vezetéséért.

A katonai rádió szakértői a sajtótájékoztató elhangzása után úgy ítélték meg, hogy még sosem támadta Konszolidáció párti politikus ennyire élesen Benjámín Netanjáhú kormányfőt, és a leköszönt miniszter gyakorlatilag egy új, liberális jobboldali párt programadó beszédét mondta el.

Baj volt Netanjáhú hozzáállásával

Jaalon a Facebook és a Twitter közösségi oldalakon megjelent péntek reggeli üzenetében bejelentette: közölte Benjámín Netanjáhúval, hogy hozzáállása miatt, és mert elvesztette bizalmát a kormányfőben, egy időre visszavonul a politika világából.

Jöhet a lefejezős Liberman

Az utóbbi napokban szinte bizonyossá vált, hogy Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszráél Béténu) nevű jobboldali nacionalista pártja csatlakozik a jobboldali-vallásos kormánykoalícióhoz, és Liberman kapja meg a védelmi minisztérium vezetését. „Azokkal, akik ellenünk vannak [arabok – a szerk.], nem tehetünk mást, fognunk kell egy baltát, és le kell őket fejeznünk. Különben nem élhetünk túl itt” – hangzott el Liberman szájából egy 2015-ös kampánybeszédben, hívta fel a figyelmet a The Independent című brit lap netes kiadása.

Agyonlőtték a már ártalmatlan palesztint

Netanjáhú az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban keveredett vitába Jaalonnal, aki már négy éve vezette a védelmi tárcát. Jaalon azért került összetűzésbe a kormányfővel, mert kiállt a hadsereg vezetése mellett, amikor katonai bíróság elé vitték a már ártalmatlanná tett késes palesztin merénylőt agyonlövő őrmester ügyét, és a védelmi miniszter nem vonta meg támogatását a vezérkari főnök helyettesétől sem, aki egy holokausztnapi megemlékezésen párhuzamot vont bizonyos jelenlegi izraeli tendenciák és a holokauszt időszakát megelőző náci Németország között.

Népszerűbb Jaalon

A 10-es kereskedelmi tévécsatornán csütörtök este ismertetett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 52 százaléka Móse Jaalont látná szívesebben a védelmi tárca élén, 32 százalék Avigdor Libermant támogatta.

Különböző pártállású izraeli politikusok meleg szavakkal búcsúztatták a távozó Jaalont. A Konszolidáció párt egyik minisztere, Gila Gamliel rádiós nyilatkozata szerint a védelmi miniszter lemondása hatalmas veszteség a pártnak. Szerinte hibát követtek el, amikor a védelmi tárcáért cserébe nem ajánlották fel azonnal a külügyi minisztérium vezetését.

A telepeseket támogató jobboldali Zsidó Otthon (Bájt Hajehudi) párt közleménye szerint Jaalon „értékeket követő ember, aki a lelkiismerete alapján döntött, és visszaadja az izraeli politika becsületét”.

A centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt frakcióvezetője szerint Jaalon tisztességes ember, és tisztességesen járt el, amikor elutasította, hogy bohóc legyen Netanjáhú cirkuszában.

A Munkapárt (Mifleget Avódá Jiszráélít) képviselője, Meráv Mihaeli Twitter-üzenetében azt írta, hogy Izrael elvesztett egy kiegyensúlyozott, józan hangot a Netanjáhú vezette veszélyes kormányban.

Palesztin Hatóság: Izrael nem valódi partner a béke ügyében

A Palesztin Hatóság Jaalon menesztésének és a szélsőséges kijelentéseiről ismert Liberman – egyelőre hivatalosan be nem jelentett, és még nem végleges – kinevezésének hírére csütörtökön közölte, hogy „ez is annak további bizonyítéka, hogy Izrael nem valódi partner a béke ügyében.”

A palesztin külügyi tárca közleménye szerint Liberman védelmi miniszterré való kinevezése arra a következtetésre készteti a palesztinokat, hogy nincs más lehetőségük, mint hogy folytassák nemzetközi kampányukat elismertetésükért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »