Lefejezett erdők

Erdészeti tanulmányaimból emlékszem, hogy komolyabb károkat a falopás a könyvek szerint csak Észak-Magyarországon okoz.

De ezt is elhanyagolhatónak tartják a szakkönyvek. Én azt látom, hogy Magyarországon egyre súlyosabb problémát okoz ez a tevékenység.

A vonaton hazafele biciklin fákat toló embereket látok. Az erdőt járva derékba döntött, gallyakat otthagyó fatolvajok nyomaira bukkanok. Ezek a jelek azt mutatják, hogy Magyarországon egyre komolyabb problémát okoz a falopás. És talán már nem csak Észak-Magyarország érintett ebben, hanem az ország egyre számosabb pontja is.

A falopás problémás azért is, mert a lopás ténye mellett még egy súlyosabb környezetkárosítás is megtörténik. Láttam olyan erdőket, amelyek embermagasságú bokorerdővé váltak és nem a talaj rossz minősége miatt, hanem azért, mert ami a nagyujjamnál vastagabbra megnőtt, azt a fatolvajok azonnal kivágták.

Az egyik ilyen terület 68 hektár volt, s már csak a nyilvántartás jelezte, hogy ott egykor egy hatalmas akác és kőriserdő volt, s most egy felújulásra képtelen, sanyargatott bokorerdő.

Az az életközösség ami ott élt, teljesen összeomlott. Kivágták a fákat, a madarak elköltöztek, a vadak a folyamatos bolygatások miatt szintén továbbálltak. Megjelentek benne a gyomnövények, a komplett erdei ökoszisztéma felborult és a funkcióját elvesztette.

A levegő tisztító hatásáról nem is beszélve. Sokszor a probléma a mezőőrség hiánya vagy a mezőőrök alkalmatlansága, a hatóságok szemethunyása. A lopások mélyebb gyökere az nem más, mint hogy vannak olyan személyek, akik kiilleszkedtek a társadalomból és ezt szabadon gyakorolhatják, mert nem találkoznak a törvény megállító erejével. Ezt a gyakorlatot sürgősen meg kell szüntetni.

Minél előbb fel kell térképezni a lopásban érintett területeket és a hatóságnak ezen területekre minél hamarabb be kell vinnie a magyar törvényeket. Ha ezt nem tesszük meg, erdeink jelentős kárt fognak szenvedni a közeljövőben. 

 

Fügedi Richard 

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »