Lecsaptak az arab terroristákra Németországban

Őrizetbe vettek csütörtökön Németországban három feltételezett iszlamista terroristát. A szövetségi legfőbb ügyészség a Der Spiegel című hírmagazin értesülését megerősítve közölte, hogy őrizetbe vettek egy 25, egy 27 és egy 31 éves szír állampolgárt Baden-Württemberg, Brandenburg, illetve Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, házkutatást tartottak otthonukban és kezdeményezték a francia hatóságoknál egy negyedik, 25 éves szír állampolgár kiadatását.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A nyomozás eddigi megállapításai szerint a négy férfi az Iszlám Állam nevében terrortámadást akart elkövetni Németországban. Ezért bűncselekmény közös elkövetésében való megállapodással gyanúsítják őket. A közleményben kiemelték, hogy nincsenek arra utaló adatok, hogy a gyanúsítottak hozzákezdtek volna tervük megvalósításához.

A terv alapján Düsseldorf belvárosában a csoport két tagja robbanóövvel öngyilkos merényletet hajtott volna végre, majd további merénylők minél több járókelőt próbáltak volna megölni lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel.

A tervek megvalósításához azért nem fogtak hozzá, mert egyikük február 1-jén Párizsban vallomást tett a francia hatóságoknak. A négy férfi közül kettő 2014 elején Szíriában csatlakozott az Iszlám Államhoz, és a szervezet vezetésétől azt a megbízást kapták, hogy hajtsák végre a düsseldorfi merényletet. Ezzel a szándékkal 2014 májusában együtt Törökországba távoztak, majd 2015 júliusában szétválva továbbutaztak Görögországon keresztül Németországba.

A csoport harmadik tagját legkésőbb az idén januárban rávették arra, hogy csatlakozzon hozzájuk, és ugyancsak januárban felvették a kapcsolatot a negyedik taggal, aki az Iszlám Állam vezetésének utasítására már 2014 októberében Németországba érkezett, hogy részt vegyen a merényletben.

Az ő feladata a robbanóövek elkészítése lett volna. Az illető 2013-ban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának, az an-Nuszra Frontnak készített robbanóöveket és gránátokat. A csoport három tagját külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal, a negyediket terrorista szervezet támogatásával is gyanúsítják.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »