Lecsaptak az adócsaló politikusokra

Lecsaptak az adócsaló politikusokra

Két tucat embert vettek őrizetbe vagy helyeztek házi őrizetbe az olasz pénzügyőrség nagyszabású, Labirintus hadművelet névre keresztelt razziája során, amelyben több száz rendőr, pénzügyőr vett részt – jelentette tegnap az olasz ANSA hírügynökség. A korrupció és pénzmosás elleni műveletet a római ügyészség rendelte el, a vádak szerint a politikusokkal csipkézett, bűnszövetkezetben tevékenykedő csoport illegális adó-visszaigénylésért, adócsalásért, csalásért, kenőpénzek eltüntetéséért és pénzmosásért felelős.

A szálakat Silvio Berlusconi jobbközép kormányfő 2008 és 2011 közötti kulturális államtitkár helyettesének, Giuseppe Pizzának a testvére, Raffaele mozgatta. Ő volt az összekötő, egy esetben – az ügyészség szerint – képviselői segítséget is kapott. A rendőrségi tájékoztatás szerint a bűnszervezet egy a római törvényhozás épületének közvetlen közelében található kis stúdióapartmanból működött, innen irányította az egykori államtitkár – aki ellen pénzmosás a vád – testvére a különféle műveleteket, itt intézték a pénzügyeket, alapítottak különféle fedőcégeket, hogy azokon keresztül jogosulatlanul vegyenek fel például adó-visszaigényléseket. A pénzügyőrség számításai szerint a csoport összesen mintegy tízmillió eurót mozgatott így át. Külön pikáns, hogy Pizzáék abból a délolasz Calabria régióból származnak, ahol megalapították Olaszország jelenleg legnagyobb maffiacsoportját, az ’Ndranghetát, amelynek egyik kulcsfiguráját bő egy hete vették ugyancsak őrizetbe.

A Pizza testvéreken kívül egyébként e mostani csoport tagjaként vizsgálódnak Berlusconi jelenlegi jobbközép pártcsaládjához tartozó Area Popolare képviselője, Antonio Marotta ellen is. Ahogy az olasz La Stampa napilap információi szerint a kör tagjaként ugyancsak átfogó vizsgálatnak vetették alá az országos társadalombiztosítási intézet egykori vezetőjét, Vittorio Creccót is. Az ANSA tegnapi értesülései szerint az illetékes bíró a nyomozás jelenlegi szakaszában például Marottának az ügyészség által kért letartóztatását egyelőre elutasította.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »