Lecsapott a NAV! Milliárdos kárt okoztak a műtrágyás csalók

Egy a gyanú szerint több mint egymilliárd forintnyi áfát elcsaló bűnszervezetet lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – közölte a hivatal szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a jól szervezett bűnelkövetői kör – egy férfi és egy nő irányításával – főként Németországból és Ausztriából vásárolt műtrágyát. 

A beszerzett árut papíron uniós és magyar cégeken keresztül értékesítették hazai vállalatoknak, amelyek végfelhasználóknak adták azt tovább. 

Az országos akcióban a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérült: sok millió forint készpénzt, ékszereket, huszonhárom ingatlant, hét gépjárművet, az ügyben érintett gazdasági társaságok üzletrészeit, továbbá 5200 tonna műtrágyakészletet foglaltak le és negyvennégy bel-, illetve külföldi bankszámlát fagyasztottak be. 

A két irányító, a két összekötő ember, és a “bűnszervezet könyvelőnője” előzetes letartóztatásban van. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik, a bűncselekmény miatt büntetésként akár tizenöt évig tartó szabadságvesztés is kiszabható – írta a NAV.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »