Lech Walesa: "Európának, ennek az európai építménynek nincsenek meg az alapjai"

Lech Walesa: "Európának, ennek az európai építménynek nincsenek meg az alapjai"

Ha bekövetkezik a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, a kontinens legerősebb országának, Németországnak az irányításával kell az uniónak újjáépülnie – vélekedett Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel államfő.

A független Szolidaritás mozgalom egyik alapítója az AFP francia hírügynökségnek Gdanskban adott, pénteken közzétett interjúban azt mondta, hogy elsősorban Németországnak kell kigondolnia, mi tenne jót az EU fejlődésének:

“egy teljesen új szervezet létrehozása (.) vagy a régi unió megjavítása”.

Walesa – mint mondta – ez utóbbi forgatókönyv híve.

“A németeké a döntés, mert ők a vezetők, és nekik azt is el kell dönteniük, kivel akarják felépíteni az új EU-t”

– tette hozzá Walesa.

A volt lengyel államfő szerint Berlinnek uniós partnereivel, Franciaországgal és Olaszországgal együtt egy 15 percen belül alkalmazható vészforgatókönyvet is ki kell dolgoznia arra az esetre, ha az EU szétesne.

A lengyel szabadságikon azután beszélt erről, hogy számos közvélemény-kutatás eredményéből az derül ki, hogy a Nagy-Britannia uniós tagságáról június 23-ra kiírt népszavazáson az igenek, vagyis a 28-ak táborának elhagyását támogatók győzhetnek.

“Ha a jelenlegi Európai Unió összeomlik, egy új uniót kell létrehozni, de sokkal átgondoltabban az olyan jellegű problémák kiküszöbölése érdekében, amilyenekkel most szembenézünk”

– mondta Walesa.

“Bárki, aki csatlakozni akar, megteheti, míg akik nem, elég, ha annyit mondanak, nem, köszönjük”

– tette hozzá. Walesa szerint hazájának azonnal be kell majd lépnie egy esetlegesen megújult unióba is, mert ha nem ezt teszi, lemarad, és 50 év múlva úgyis csatlakozni fog.

A 72 éves politikus szerint az EU-t jelenleg sújtó válság a közös értékek hiányából fakad.

“Európának, ennek az európai építménynek nincsenek meg az alapjai”

– vélekedett.

“Elutasítottuk a kereszténységet, elutasítottuk az olyan ideológiákat, mint a kommunizmus, most pedig semmi nem maradt. Mit várhatunk a társadalmaktól, ha mindegyiknek más az alapja?”

– tette fel a kérdést.

Walesa szerint a legnehezebb az emberek gondolkodásmódjának a megváltoztatása. Szerinte már idejétmúlt az az elképzelés, amely szerint az állam a legfontosabb.

“Németország, Lengyelország, nem, ennek vége. Európa a legnagyobb érték”

– magyarázta a volt lengyel államfő, aki nagy támogatója egy föderális Európa létrehozásának.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »