Lebukott az "új Vaslady"

Egy kiszivárgott felvétel szerint nem volt teljesen őszinte Theresa May brit kormányfő. Egy bankárok előtt tartott beszédéből most kiderült, mit gondol valójában a brexitről.

Azt hiszem a gazdasági érvek egyértelműek. Úgy vélem, hogy fontos, hogy egy 500 milliós kereskedelmi övezet tagjai vagyunk. És úgy vélem, – ahogyan azt már korábban is mondtam – hogy az egyik ok, amiért rengeteg ember az Egyesült Királyságban keres befektetést, az éppen az, hogy az Egyesült Királyság Európában van.”

A fenti beszédet akár David Cameron egykori brit kormányfő is mondhatta volna. Hiszen a Nagy-Britannia uniós tagságáról tartott júniusi népszavazás előtt a „maradás-pártiak” éppen efféle érvekkel próbálták meggyőzni az embereket, hogy szavazzanak Európa mellett. Az eredmény azóta már történelem, David Cameron pedig belebukott a brexitbe. Csakhogy az idézet nem tőle, hanem utódjától, Theresa May-től származik.

Egy a The Guardian című baloldali brit napilap birtokába jutott felvétel szerint az újdonsült brit kormányfő koránt sem volt mindig olyan lelkes híve az EU-ból való kilépésnek, mint amennyire most annak tűnik. Sőt, amennyi a kiszivárgott, valamivel több mint fél perces anyagból kiderül, május 26-án még egyértelműen a maradásra biztatott. Az akkor még belügyminiszteri pozíciót betöltő May a Goldman Sachs bankárainak tartott egy órás londoni előadásában világosan a tagság gazdasági előnyeit, és a kilépés hátrányait sorolta.

Hírdetés

– Ha nem lennénk tagok, azt hiszem lennének cégek, akik azt kérdeznék: nem kellene az Egyesült Királyság helyett inkább Európába költöznünk? – aggodalmaskodott. Majd még hozzátette, biztonsági szempontból is egyértelműen előnyösebbnek érzi az uniós tagságot.

– Ettől még lehet jó miniszterelnök és tárgyalhat eredményesen – legyinthetnénk. Egyébként is: Theresa May már a kampány során is inkább az arany középutat választotta, és sem a kilépés, sem a maradás mellett nem foglalt egyértelműen állást. Utóbbi miatt pártjától, a konzervatívoktól záporoztak is rá a kritikák szép számmal.

Csakhogy a kiszivárgott hangfelvétel fényében igazolódni látszanak azok a pletykák, miszerint az „új Vaslady” szándékosan várt ki. „Betartotta a puskaport”, hogy bármi is lesz a referendum eredménye, – és ki tudja, ő maga valójában mire szavazott? – győztesen jöjjön ki a helyzetből. Bár a The Guardian információ szerint az előadáson a miniszterelnöki ambícióira vonatkozó kérdést még megkerülte, alighanem már akkor felmerült, hogy ha Cameronnak mennie kell, ő lehet az utódja.

Ami a belpolitikai játszmáknak ugyanakkor még lényegesebb lehet, hogy a kiszivárgott beszéd nem csupán az Egyesült Királyágban, de az Európai Unióban is hiteltelenítheti. – A brexit újra nagy és független állammá teheti Nagy-Britanniát – nyilatkozta a kormányfő még nem is olyan régen, holott legalábbis a felvétel alapján, maga sem hitt őszintén abban, amit mondott. Mikor Theresa May-nek jövő év márciusában tárgyalóasztalhoz kell majd ülnie az uniós tagországok vezetőivel, hogy minél előnyösebb feltételeket harcoljon ki, a fülekben ott visszhangoznak majd a City bankárai előtt elhangzott szavai.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »