Lebukhatott a PPKE rektora! Cambridge könyvtárjegyet adott, professzori címről nem tud

Szuromi Szabolcsról legutóbb akkor került a látószögünkbe amikor tavasszal, az izraeli nagykövettel az oldalán bejelentette: a Pázmányon kötelezővé teszik a holokauszt történetének oktatását. Kiderült az is, hogy a kötelező tárgyak közül kivették a Bibliaismeret I.-et, hogy a helyére a holokauszt kurzus kerülhessen. Ez nem csak a Jobbiknál, hanem még az LMP-nél is kicsapta a biztosítékot. Lehet, hogy egyesek szerint a rektor ezzel a lépésével példamutató magatartást fejtett ki, most azonban egy apró porszem került az imázsépítő gépezetbe.

Tavaly a Pázmány Péter Katolikus Egyetem büszke közleménye nyomán több katolikus híroldal, így a Magyar Kurír is beszámolt arról, hogy a cambridge-i Trinity College kutatóprofesszori címet adott az egyetem rektorának, Szuromi Szabolcsnak. A mandiner.hu konzervatív blog, értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy ennek az esetnek a történetében nem stimmel valami. Érdekesség, hogy a büszke közleményt röviddel a cikk megjelenése előtt a PPKE honlapjáról időközben eltávolították, de a Google által tárolt változat továbbra is elérhető.

Hírdetés

A gyanút azt keltette fel, hogy az állítólagos kinevezés részleteiről nem találni semmit a Cambridge vagy a Trinity oldalain. A Mandiner.hu érdeklődésére Cambridge-ből azt közölték: csupán kutatni volt náluk Szuromi, de a kinevezéséről nem tudnak, és nincs hivatalos kapcsolata se az egyetemmel, se a Trinity College-dzsal. A Cambridge-i Egyetem nemzetközi irodájának illetékes munkatársa, aki történetesen magyar, Fülöp Kata azt mondta, hogy

professzori kinevezést nem szoktak informálisan adni, az akkreditációs testülettel kapcsolatos érdeklődésre pedig elárulta: nincs ilyen is Cambridge-ban, de elképzelhető, hogy annak neve rosszul lett lefordítva magyarra. Igyekszik kideríteni, hogy mire gondolt a PPKE időközben törölt közleménye.

A Trinity College sajtósa sem tudott semmit az eseményről – közlése szerint már két hete próbálja kideríteni a választ a mandiner.hu kérdésére, hogy volt-e kinevezés, de nem tudja. A Cambridge szerint a rektor többször is volt kutatóúton a Gonville and Caiusban, legutóbb 2015. november vége és december 4-e között volt, ahol lényegében a könyvtárban olvasgatott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »