Lebontják a főváros egyik szégyenfoltját – de semmi vész, építenek helyette egy magasabbat

Lebontják a főváros egyik szégyenfoltját – de semmi vész, építenek helyette egy magasabbat

Per indítását fontolgatja az egykori SZOT-szálló helyén, az egykori épülettömbnél is magasabb társasház építése miatt a Budapest Világörökségért Alapítvány. A tíz évvel ezelőtt ugyanezért indított per a beruházás leállításához vezetett – írja a hvg.hu.

A Budapest Világörökségi Alapítvány (BVA) szerint jogsértő a Rózsadomb Panoráma Project létesítéséhez kiadott határozat, amelyben a Pest Megyei Kormányhivatal kimondta: nem szükséges környezeti hatásvizsgálatot lefolytatni, mivel a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása. A BVA úgy véli, a helyszín számos szempontból védett, például az ott fakadó meleg vízű gyógyforrások, a Molnár János-barlangnak a telek egyharmadát érintő védőterülete, illetve felszínmozgás veszélye miatt – sorolja Korompay Katalin az alapítvány főépítésze.

A hatásvizsgálat tehát különösen indokolt lett volna. A korábbinál is magasabbra tervezett épület miatt az UNESCO Világörökségi Központjának igazgatója is aggodalmát fejezte ki az alapítványnak. Nem áll fenn az a korábbi érvelés sem, miszerint „rendbe kell tenni a torzót”, ha már itt van. A beruházó ugyanis időközben az 1971-ben felhúzott épülettorzó teljes elbontásáról döntött, lényegében csak az épület alapozását hagyva meg – magyarázza Korompay Katalin.

Egy új épület készül, erre a helyzetre sem a kerületi, sem a fővárosi szabályozások nem tartalmaznak előírást, hiszen ezek a korábbi félkész ház lehetséges átalakítását vették alapul. Az új helyzetben új döntést kellett volna hozni, amelynek alapja a városképnek mint közérdeknek kellene lennie, nem pedig egy pártállami antidemokratikus döntést kellene fenntartani

– mondja a szakértő. Új épületként semmiképpen nem indokolt a fővárosnak a Gellért-hegy és a Várhegy utáni harmadik legmagasabb dombján is „várat” emelni, főként nem a várost alkotó legközönségesebb funkciót indokolatlanul kiemelve, lakóházként – mutat rá a városvédő, aki a közelmúltban a Kopaszi-gáthoz tervezett MOL-toronyház ellen is szót emelt. Az alapítvány éppen ezért per indítását fontolgatja Budapest világörökségi látképének veszélyeztetése miatt a rózsadombi beruházás ügyében.

Hírdetés

Némi előjáték után tavaly a szállítmányozási cégéről ismert üzletember, Wáberer György vette meg az ingatlant.

Az ismertté vált tervek, illetve a fővárosi kormányhivatala I. kerületi hivatala által idén januárban kiadott építési engedélye szerint a korábbi szerkezetkész épület teljes elbontása után új, 100 lakásos lakóépületet húznak fel, amelyben 144 parkolóhelyet alakítanak ki. Az ötemeletes társasház így az eredetinél csaknem hat méterrel magasabb lesz, 26,85 méter, igaz, ez némileg elmarad a 28 méteres lehetséges maximumtól.

A hivatal HVG-nek küldött válaszában kiemeli: a helyi építési szabályzat lehetővé teszi a korábbinál magasabb épület építését, ehhez II. kerületi önkormányzat is hozzájárult településképi véleményében. Azt is rögzítik, hogy az épület elmarad a megengedett 20 százalékos beépítési maximumtól, mivel nettó alapterülete 26 ezer négyzetméter. A hivatal szerint a Molnár János-barlanggal se lesz gond, mivel az arra gyakorolt hatásokat előzetesen vizsgálták a szakhatóságok – írja a hvg.hu.

Nemcsak az épület tervezését, hanem a kivitelezést is bizalmi cégre, a Market Építőre bízták.

Wáberer György egy másik ingatlanfejlesztésben is közösködik Garancsi „Orbán kötélbarátja” Istvánnal. Az Alkotás és a Csörsz utca sarkán 22 ezer négyzetméteres irodaházat építenek Hillside Offices néven. A volt SZOT-szálló helyén épülő luxustársasház lakásainak értékesítését még nem kezdték meg, mivel az átadás várható határideje 2019 második fele. Ez csupán azért különös, mert Wáberer György idén júniusban a Világgazdaságnak még azt mondta, hogy a lakások eladásából származó bevételt is befolyatnák az építkezésbe.

A húszmilliárd forintos beruházást – Wáberer korábbi közlése szerint – részben másik vállalkozása, a Waberer’s International értékesítéséből, részben bankhitelből állják – írja a lap.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »