Leálltak a szaúdi bombázások, megkezdődhet a béketárgyalás

Megérkeztek a jemeni síita húszi lázadók képviselői Kuvaitba, a véres jemeni háború rendezését célzó béketárgyalások helyszínére – tudatta csütörtökön Iszmail Ould Sejk Ahmednek, az ENSZ jemeni különmegbízottjának a szóvivője.

A háborúban szemben álló felek közti kuvaiti béketárgyalásoknak hétfőn kellett volna megkezdődniük, ugyanakkor a húszi felkelők az utolsó pillanatban kihátráltak a béketárgyalásokból, amit az április 10-én életbe lépett tűzszünet többszöri megsértésével és a lankadatlan szaúdi légicsapásokkal indokoltak.

Két húszi tisztviselő akkor elmondta, a lázadók küldöttsége a szaúdi légicsapások teljes leállításáig nem hajlandó megjelenni a tárgyalásokon.

A húszik szerdán azonban bejelentették, elmennek a kuvaiti tárgyalásokra, mert “biztosítékokat” kaptak a több mint egy éve húzódó konfliktusban közvetítő ENSZ-től, hogy a felek tiszteletben tartják a tűzszünetet

Szaúd-Arábia tavaly március óta bombázza a lázadók területét, és a déli országrészből sikerült is kiszorítania őket. A polgárháború 2014-ben robbant ki, amikor az “arab tavasz” folyományaként elűzték Száleh akkori elnököt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »